10 неща, които да правите и видите в Санторини

30/11/-0001

Санторини е без съмнение най-известния остров в Гърция. Типичните бели и сини къщи, стръмните скали и вековете история дават репутацията на острова като бижуто на Гърция. Санторини може да бъде оценен и от водата, и по суша.

Една от големите атракции във Фира е да се повозите на магаре от старото пристанище до  центъра. По добре се повозете нагоре, не надолу, защото пътят надолу е хлъзгав. Много туристи, които пристигат с круизни кораби, избират да се повозят с магаре нагоре 588 стъпала от старото пристанище до град Фира. Друга бърза алтернатива е лифт, който отнема 3 минути и струва 5 евро.

 

Северният град в Санторини се казва Оя. Това е живописно градче и оттук имате красива гледка. Има много таверни, сувенирни магазинчета и ресторанти. Когато хората видят хубави снимки от Санторини, най-вероятно това са снимки от Ия. Има много ресторанти в Ия, които предлагат апетитни местни ястия. В Амоуди порт - малко пристанище в основата на Ия - има 200 стъпала пеш, а може да слезете и с кола. Ресторант Димитрийс - първият ресторант, основан в пристанището, предлага отлична риба и от тук се виждат прекрасни залези.

 

Следващата спирка - Санторини е богат на исторически находки. Древното селище Акротири напомня на Помпей, защото е било запазено от вулканична пепел. Датира от XVI - XV век преди Хр. , което е средна бронзова епоха, но са намерени артефакти, които датират до 5 хилядолетие преди Хр. , което е късно неолитен период. Санторини предлага страхотни възможности за шопинг, за дегустиране на вино, но също се гордее с богата история. Селището било разрушено от изригване на вулкан около 1627 година преди Хр. и било напълно изгорено от вулканична пепел, което довело до това, че много фрески, произведения на изкуството и сгради били запазени. От 1967 постоянно се работи по разкопките. Би ви отнело около час, за да разгледате цялото древно селище.

 

Следващата спирка е древното селище Тира. Построено е през 8 век преди Хр. , 1000 години след вулканичното изригване, което разрушило древното селище Акротири. Било е построено от Дорийци от Спарта и е кръстено на техния предводител Тирас. От тук се разпростират невероятни гледки към плажа Камари. Нещата, които може да видите в Тира, са древната агора, театър от II век, и публичния магазин, който бил подкрепян от 10 колони.

 

Най-известният плаж на острова е плажът Камари. Пясъкът на плажа е черен и от него се разкриват невероятни гледки към скалите зад плажа. освен да се попечете и да се покъпете в морето, може да се разходите по крайбрежната алея и да похапнете в някои от ресторантите.  

 

Санторини е известен с вината и бирите си. В бирарията “Donkey” може да научите целия процес по правене на бира.

Ако искате да усетите типично санторинско селце, отправете се към Пиргос, което се намира на най-високата точка на острова. Тук ще може да се полюбувате на някои невероятни панорамни гледки към острова и ще имате възможност да видите традиционната архитектура. На върха са руините на замъка Кастели, един от петте замъка на острова. В Пиргос се намират неокласически сгради и тесни калдаръмени улички. Тък може да оцените старомодния чар на Санторини.

В Санторини се намират няколко винарни, които произвеждат превъзходни вина.

 

Едно от най-приятните дейности на Санторини е плаването с яхта или катамаран около острова. С катамарана се посещават няколко плажа - червения плаж, който носи името си заради червените вулканични скали, богати на желязо; белият плаж се нарича така заради белите скали и други интересни плажове.

Ако планирате посещение на Санторини, Холидей Плюс БГ може да организира вашата почивка, за да се насладите на едно вълнуващо пътуване.