10 от най-известните забележителности на Лисабон

30/11/-0001

 

Хората са привлечени към Лисабон по много причини, тъй като лисабонската столица предлага много преживявания. Докато някои искат да се наслаждават на архитектурата, други предпочитат да отидат на плаж или да опитат друг вид кухня. Ето списък с най-интересните забележителности на Лисабон:

 

1. Лисабонския Океанариум

Много хора може да не са наясно, но Лисабон е дом на най-големия вътрешен аквариум на Европа. Разположен в Парк дас Накос, той е още една красива сграда в тази уникална част на града и е дом на голям набор от морски видове от целия свят. С кръглия си дизайн около голям централен танк, посетителите имат уникална гледка в аквариума в средата докато обикалят от един хабитат в друг.

2. Лисабонският зоопарк

Посещението на Лисабонския зоопарк е чудесен начин да излезете сред природата и също предлага още една фантастична дейност със семейството. Тук, посетителите могат да научат за редки екзотични видове, които са характерни за Португалия. Тяхното мото е “пътувайте около света без да напускате Лисабон” и да разгледате всичко, което зоопаркът може да предложи може да отнеме един пълен ден.

 

3. Музеят Калусте Гулбенкиян

Защо да не посетим една от най-невероятните арт колекции на Европа с произведения, датиращи от древен Египет, Гърция и Рим. Дарени на града от Калусте Гулбенкиян, колекцията е отнело 40 години да бъде събирана и съдържа реликви от множество страни, култури и ери. Уникална атракция, смесваща историческо и съвременно изкуство, музеят е домакин на съвременна изложба на португалския артист Хосе де Алмада Негреирос.


 

4. Музеят Берардо

Друга колекция, която си заслужава да посетите, е музеят Берардо, която показва широк набор от модерно и съвременно изкуство. Разположен в културният център Белем, тази внушителна колекция показва творби от няколко различни движения, като сюрреализъм, поп арт, хипер-реализъм, минимализъм и концептуално изкуство.

5. Националният музей на древно изкуство

Докато модерното и съвременното изкуство привличат много посетители, някои ентусиасти предпочитат творби от друга епоха. Националният музей на древни изкуства държи най-ценната колекция в Португалия, с 40 000 експоната от Европа и целия свят.

6. Музеят Фадо

Слушането на Фадо без съмнения предлага гледка в душата на страната, така че защо да не посетите музея Фадо и да научите повече за историята му. Разположен в Алфама, намира се на кратко разстояние от станция Санта Аполония и отвъд много от най-популярните кафенета и ресторанти.

7. Лисабонски център за истории

Разхождайки се около Лисабон ще ви даде представа за неговата история, но посещение на Лисабонския исторически център позволява на града да ви разкаже своята история. Разположен в Прака до Комерсио, това е иновативно мултимедийно преживяване, което драматично пресъздава най-значимите исторически събития на Лисабон.

8. Алфама

Да посетят Алфама е това, което си заслужава да бъде посетено от повечето посетители на Лисабон. Най-старата част на града, може да ви се струва, че сте се върнали във времето през 17 или 18 век. Тесните пътища са криволичещи и еклектични, пълни със сувенирени магазинчета и малки барове и кафета и Алфама е едно от най-любимите туристически атракции, където да се насладите на автентични португалски ястия, докато слушате музиката на любимите кънтри жанрове на соул и фадо.

9. Баикса & Байро Алто

Повечето от Баикса, “долният квартал” бил разрушен по време на катастрофалното земетресение в Лисабон през 1755 година и построено отново през десетилетията, които последвали, за да стане един от най-модерните части на града. Днес привлича посетителите с архитектурата си стил Помбалин - архитектурен стил от 18 век, с романтичните кафенета и ресторанти и множеството възможности за шопинг. Баиро Алто, от друга страна, е лисабонският артистичен и бохемски горен квартал, изпълнен с някои от най-добрите барове, клубове и ресторанти. Това е едно от най-добрите места, където да се наслаждавате на градската култура на Лисабон.

10. Маурария/Мартим Мониц

Маурария и близкия площад Мартим Мониц винаги са привличали разнообразие и служат като мултикултурната мека на Лисабон. Докато Алфама може би е едно от най-добрите места да послушате музика фадо, Маурария е мястото, където музикалният стил наистина се е развил и където живяли първите известни фадисти, както и сегашната суперзвезда Мариза. Маурария имала лоша репутация поради лошите условия, но последното десетилетие е показало големи подобрения и сега е един от най-очарователните и уникални квартали на Лондон.

Ако планирате да посетите Лисабон може да разчитате на Холидей Плюс БГ да организира вашето пътуване.