10 от най-значимите и интересни забележителности , които да посетите в Атина - част 2

30/11/-0001

Продължаваме обиколката на някои от най-емблематичните забележителности в Атина (продължение на част 1).

 

И до днес може да видите 15 от първоначалните 104 колони от храма на Зевс Олимпийски в Атина. Храмът е бил с внушителни размери и е щял да бъде най-големия храм в древна Гърция, ако построяването му не се е забавило толкова. Строежът му започнало през VI век по време на управлението на атинските тиран Пизистрат, който целял да получи обществена подкрепа с изграждането на такъв културен проект. Храмът на Зевс бил завършен цели 638 години след започването на строителството, по време на управлението на римския император Адриан. В храма е имало огромна статуя на Зевс, копие на тази в храма на Зевс в Олимия.  В близост се издига Арката на Адриан, която символично отбелязва границата между Древна Атина и Атина на Адриан и е построена в чест на император Адриан.  

 

 

 

 

 

 

Първите съвременни олимпийски игри се провеждат на античния стадион Панатенаик през 1896 г. За целта работници изграждат модерни съоръжения, за да го пригодят към новите изискванията. Любопитно е, че в Атина никога преди това не са се провеждали олимпийски игри, тъй те се състоели в областта Олимпия на полуостров Пелопонес. В Атина в древността се провеждали панатенаични игри,  които представлявали голям спортен и религиозен фестивал, със спортни състезания, празнични шествия и ритуални жертвопринушения. Античният стадионът Панатенаик е бил изработен изцяло от мрамор. Построен е през IV в. пр. Хр. През II в. пр. Хр. е преустроен във формата, в която е открит след археологически разкопки през XIX в. През римско време стадионът е бил използван за арена.

снимка: loususi.info

 

 

 

 

 

Друга задължителна спирка в обзорната обиколка на Атина е старият квартал на Атина Плака, който се намира в подножието на Акропола. Къщите, които ще видите, са построени предимно през XVIII век. Кварталът е идиличен и много приятен за разходка с лабиринта от малки романтични улички, исторически забележителности, бутици, кафенета, ресторантчета и магазини за сувенири. За радост на пешеходците движението на автомобили е забранено.  Някои от къщите са доста занемарени, но постоянно текат реконструкции за възстановяването им. В едната част на Плака има и много графити по стените, някои от които са красив пример за улично изкуство, а някои са си чист вандализъм. На територията на Плака се намира най-старата улица на града, която е запазила своята посока още от времето на древна Гърция. Кварталът е построен върху древни основи и е запазил стария си план още от микенската епоха - II век пр. Хр. Със свое старинен чар Плака е средище на артисти, художници, улични музиканти и любители на фотографията. Кривите улички с малки къщи в синьо и бяло, украсени със саксии с цветя, са малък оазис в сърцето на Атина. Не случайно стария квартал служи и за филмов декор на много филми от гръцкото и европейското кино.

Ако все още имате сили след дългите разходки из града, непременно се отправете към хълмовете Ликавитос и Филопапу. И от двата хълма се разкриват невероятни гледки към Акропола. Или в Националната градина, която е чудесно място за бягство от урбанизацията на града. 

Посетете Атина с екскурзиите на Холидей Плюс и се потопете в хилядолетната история на града, където се е зародила цивилизацията. Посрещнете Новата 2020 Година в традиционна гръцка таверна в подножието на Акропола с вкусни гръцки специалитети, музика на живо и богата фолклорна програма с автобусната екскурзия Нова Година в Атина от Варна. На Ваше разположение сме за информация и резервации. 

Екипът на Холидей Плюс Ви пожелава весели празници!

 

автор: Силвия Добрева​