15 съвета какво да носим при пътуване с яхта под наем

10/10/2017

 

Представяме ви 15 полезни съвета какво да носите и от какво няма да имате нужда при пътуване с яхта или катамаран под наем в Гърция. 

 

1.Документи и пари

Носете си необходимите документи - лична карта, ако сте от България или друга страна в Европейския съюз, паспорт или виза, ако е необходимо, билети, пари в брой и кредитна карта

 

2. Използвайте само меки чанти, не носете твърди куфари 

Мястото за складиране на почти всички яхти или катамарани е органичено, и твърдите лодки могат да надраскат палубата или другите дървени облицовки на плавателното средство. Меките чанти могат да бъдат сгънати и прибрани, след като разопаковате багажа. Саковете с колелца са приемливи на борда на кораба, но трябва да се внимава с тях, за да не надраскат повърхностите на яхтата. 

 

3. Напълнете мекия сак със среден размер с всичко, което искате да донесете, и после махнете половината багаж. 

 

Една от основните грешки, които хората правят на ваканция с яхта или катамаран под наем е да носят твърде много багаж. Освен на много луксозните яхти, стилът на обличане е ежедневен и спортен. 

 

4. Обувки 

Почти всички яхти забраняват носенето за обувки за навън на борда на яхтата и имат специално обособени кошове, където да оставите обувките си за вървене. Носете си джапанки или удобни, леки, чисти обувки за яхтата. Няколко чифта обувки ще са ви достатъчни. За места с остри скали и морски таралежи е добре да си носите специални непроницаеми обувки.  

 

5. Бански костюм

През деня на борда на яхтата или катамарана облеклото ви най-вероятно ще се състои от бански и леки дрехи. Дори и да слезете на брега, за да похапнете в някое ресторантче, няма нужда да се преобличате, освен ако не искате да се поосвежите и да се издокарате. 

 

6. Плавници, маска и шнорхел

Ако яхтата или катамаранът или яхтената компания не предоставят плавници, маска и шнорхел, си носете ваши. Ако планирате да прекарате много време във водата, е добре да си носите костюм за гмуркане, за да ви е топло, докато се гмуркате, особенно в по-студените месеци от годината. 

 

7. Връхни дрехи, облекло за разходки

Носете си тениски с къс ръкав и леки блузи с дълъг ръкав, шорти, леки панталони и джинси. Особено удобни са панталоните с цип, които могат да стават от къси - дълги. За дрехи на брега може да отидете облечени спортно почти навсякъде на гръцките острови - с тениска и джинси. Единственото изключение е, ако решите да посетите църква или манастир, където е необходимо консервативно облекло - покрити крака и ръце. В такива места обикновено предоставят дрехи на посетителите, които не са облечени подходящо. 

 

8. Лека връхна дреха

Повечето плавания с яхта или катамаран под наем се организират през летните месеци. През ранна пролет или късна есен към списъка с дрехи трябва да добавите топли връхни дрехи, дълги панталони, чорапи и топъл пуловер, тъй като нощите може да станат хладни. 

 

9. Слънцезащитни продукти, шапки, слънцезащитни очила

Избягвайте да използвате слънцезащитни продукти, които съдържат масла, тъй като може да нацапат палубата и възлавниците за шезлонги.

 

10. Хавлиени кърпи 

Не всички компании за наем на яхта или катамаран предоставят хавлиени кърпи, така че е добре да си носите. Почти всички компании осигуряват спално бельо, някои дават хавлии за плажа. Попитайте предварително какви хавлиени кърпи ще бъдат предоставяни, за да знаете какви и колко да си носите.

 

11. Непроницаеми дрехи

Носете си водоустойчиво яке и панталони.

 

12. Тапи за уши

Ако не може да спите на шум, е добре да си носите тапи за уши.  Някои гости на борда на яхтата или катамарана под наем може да са доста шумни, а улиците около пристанищата, където ще акустира яхтата, са пълни с хора до ранните часове на ноща. 

 

13. Електронни устройства

Айпод - попитайте предварително дали яхтата или катамарана под наем има стерео уредба, към която да включите айпода. Повечето плавателни средства имат. 

Зарядни - Попитайте дали ще можете да зареждате вашите фотоапарати, компютри и други електронни устройства. На повечето яхти или катамарани под наем има такава възможност. Напрежението в Гърция е 220 волта, така че ако сте от България, не е необходимо да си носите адаптер. 

Сешоари -  Ако непременно се нуждаете от сешоар, попитайте предварително  дали на борда на яхтата или катамарана под наем има сешоар.

 

14. Лекарства против морска болест

Препоръчваме да използвате лекарства против морска болест, които не предизвикват сънливост. Те повлияват добре дори хора, които не изпитват симптомите на прилошаване. Все пак имайте предвид възможни странични ефекти и най-добре се консултирайте с вашия лекар кои лекарства да използвате. 

 

15. Лекарства

В гръцките аптеки не признават чуждестранни рецепти, така че най-добре си носете лекарствата, от които се нуждаете. 

И последно, организирайте багажа си, за да си намирате нещата по-лесно. Почти във всички населени места има перални, където да изперете дрехите си.