5 по-малко известни забележителности в Истанбул - част 1

30/11/-0001

Повечето туристи са запознати с основните забележителности на Истанбул като храма Св. София, двореца Топкапъ и Синята Джамия.  С богатото си историческо и културно наследство и модерното си развитие, Истанбул предлага още интересни, макар и по-малко известни забележителности, които също заслужават внимание. 

Църквата Първо число в месеца

 

На първо число на всеки месец хиляди жители и посетители на Истанбул се стичат в църквата, посветена на Дева Мария, за да отправят своите най-съкровени желания.  В църквата има някои наистина стари икони, на повече от 200-300 години, които се пазят под стъклен похлупак, за да не се увредят от светлината и топлината. Те са заключени, а от този факт произтича и поверието, че ключетата “отключват” иконите, за да се сбъднат желанията. До входа на църквата посетителите могат да си купят “сребърни” и “златни” ключета на цена от 1 турска лира, които символизират желанията на хората. Разбира се иконите не се отключват наистина, а посетителите  минава покрай тях и ги докосват с ключетата си.

Вярващите чакат, за да получат благословия за ключетата си от гръцки свещеник. В подземната крипта посетителите могат да получат светена вода от малък извор. В двора на църквата също има вода, за която се смята, че има лечебни свойства.

Споряд вярванията, ако желанието се сбъдне, хората трябва непременно да се върнат в църквата, за да върнат ключето. Ето защо на първо число на месеца опашка от стотици хора, дошли както да вземат, така и да върнат ключета, се вие в двора на църквата. 

снимка: gezilecekyerler.com

 

Двореца Бейлербей

 

Повечето туристи посещават двореца Долмабахче на европейския бряг на Босфора, но дворецът Бейлербей на срещуположния, азиатски бряг също заслужава внимание. Построена е през 60те години на 19 век за лятна резиденция, а в наши дни се използва за настаняване на вишочайши гости. Части от двореца са отворени за посещение на туристи. Архитектурния стил на Бейлербей представлява изящна смесица от френски необароков стил с ориенталско влияние. Правоъгълната сграда на двореца, построена от бял мрамор, има две крила - селамлик за мъжете и харем за жените. Залите и стаите в селамлика са украсени с китайски вази, кристални полилеи и червени египетски килими, а обзавеждането на харема е по-скромно. 

Градините на двореца са не по-малко впечатляващи. Цветни тераси на няколко нива, басейни и фонтани и тихи алеи предлагат възможност за спокойна разходка и уединение. В парка има и няколкото павилиона, където султаните обичали да пият кафето и чая си. Дворецът Бейлербей е бил затвор за един от османските владетели - султанът Абдулхамид, който прекарва там последните години от живота си.

снимка: Pinterest

 

Небостъргача Сапфир  

 

Посещение на наблюдателната площадка на небостъргача Сапфир и уникалното преживяване „SkyRIDE” – 4D изумителна симулация на обиколка с хеликоптер над Истанбул е част от по-новите атракции за посетителите на Истанбул. От страхотната тераса на небостъргача ще видите града от птичи поглед. Ще бъдете изненадани от огромните мащабите на Истанбул, а гледката към трите моста над Босфора определено си заслужава.  Небостъргача „САПФИР” е една от най-високите жилищни сгради в Европа и първата екологична сграда на Турция, с търговски център, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн, ресторант и панорамни тераси. Сградата е конструирана с две фасади, които осигуряват отлична изолация независимо от климатичните условия. Между вътрешната и външната стъклена фасада са разположени вертикални градини. Асансьорът, който развива скорост 18-20 км в част, отвежда посетителите до панорамните тераси.

снимка: www.tremglobal.com

В следващата статия ще ви разкажем за още интересни и по-малко познати забележителности в Истанбул. С богатата програма на екскурзиите до Истанбул с тръгване от Варна ще имате възможност лично да ги посетите. Екипът на туристическа агенция Holidayplus BG е на ваше разположение за въпроси и резервации. 

 

автор: Силвия Добрева