6 невероятни места, които да посетите в Егейска Турция - част 1

30/11/-0001

 

Ще ви отведем на пътешествие до едни от най-интересните места в Егейска Турция, в които се преплитат хилядолетна история и природно очарование. Не случайно тези земи са били част от местата, където се е зародила древногръцката цивилизация, а в последствие се е разширила и Римската империя. Дори и руините на древните градове, блед спомен за някогашното величие, изумяват с мащабите и красотата си. С екскурзията ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ и почивка в МАРМАРИС, от Варна ще може да посетите древния град Троя, руините на древния град Пергамон, Ефес, Памуккале и още исторически и природни забележителности в Егейска Турция.

Древния град Троя 

Посетете останките на митичния град Троя, възпят в поемата Илиада на Омир. Поемата разказва за славната битка между гърците и троянците, за най-известния воин в историята, полубогът Ахил и за най-красивата жена в Античността, хубавата Елена, заради която пламва войната. В действителност районът е бил свидетел на много важни битки от историята, известни като Троянските войни. В археологическия парк на Троя освен останките на древния град, ще видите и голям дървен кон, в който може да се качите също като троянците. Никой не знае как точно е изглеждал коня и какви са били размерите му, така че сегашната реконструкция е съвременна интерпретация. Любопитно е, че в Троя през вековете са съществували девет различни града, построени в същия район един върху друг, като Омировата Троя е шестата според археологическите разкопки. В миналото Троя се е намирала на брега на морето, докато в днешно време е на 5 км навътре в сушата. Градът е бил важен търговски център, тъй като от там са преминавали търговските кораби от Средиземно към Черно море. В археологическия комплекс ще откриете руните от крепостни стени, театър, дворци, кладенци. Има и табелки, но е добре да си чуете беседата на екскурзовод на място, ако искате да научите повече за историята на града. 

Бергама и руините на древния град Пергамон

Програмата на екскурзията ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ и почивка в МАРМАРИС, от Варна продължава с посещение на Бергама - град в провинция Измир, един от най-развитите икономически центрове в региона. Той е и важен туристически център и привлича туристите с изобилието от древни руини, останали от времето, когато е бил гръцки и римски културен център с името Пергамон. Името на древния град напомня на думата “пергамент” не случайно, тъй като тук е измислен пергаментът, който заместил папирусите. Акрополът на Пергамон се издига на върха на хълм, а в подножието му се намират руините на града. Сред известните руини са светилището на Асклепий - храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, Акропола с втората по големина библиотека в античния свят, съхранявала над 200 000 пергаментови свитъци, комплекса “Червената базилика” - Казъл Авлу от II сл. Хр. , храмът на Зевс, храмът на Дионисий, храмът на Траян, амфитеатъра и др.  Голяма част от находките, разкрити при археологически разкопки, са били откарани в Берлин и са изложени в експозицията на Пергамон в Берлинския музей. Немският инженер Карл Хуман, работил по изграждането на пътища в османската империя, привлякъл немско финансиране за археологически разкопки на древния град Пергамон, като според споразумението намерените находки били собственост на Германия и били извозени до там с кораби.  

В следващата статия ще продължим пътешествието в Егейска Турция с посещение на древния град Ефес, ще отскочим до красивия остров Джунда и хълма “Трапезата на дявола” и ще завършим екскурзията с разходка по устието на река Далян и с посещение на великолепния природен феномен Памуккале. 

С екскурзията ЕГЕЙСКА ТУРЦИЯ и почивка в МАРМАРИС, от Варна ще може да посетите едни от най-интересните места в Егейска Турция и да се потопите в хилядолетната история на региона, бил част от мястото, където се е зародила цивилизацията.

 

автор: Силвия Добрева​