7 места, които да посетите в Тунис

30/11/-0001

 

Тунис е очарователна страна с богата култура. През вековете е била жертва на варварски нападения, била е дом на великия Картаген и е заемала ключова роля в историята на Северна Африка и Европа. Като се добавят арабските султани и дори норманските мореплаватели, не е трудно да разберем защо Тунис е страна с толкова богата култура.  За съжаление борбата за власт е дала своето отражение в революциите и контрареволюциите, които разтърстват страната и я правят размирно място. Все пак, когато ситуацията се успокоява, Тунис си поема глътка свеж въздух и отново се превръща в любимо място за почивка.

 

Ще разгледаме няколко от любимите места за посещение в Тунис:

 

1.Тунис - Тунис е един от първите арабско-мюсюлмански градове, датира от 698 г. Минете под арката Баб ел Бхар и ще видите двете страни на тази очарователна столица - френския и арабския квартал. Във френския квартал е очевидно френското влияние - широки, трилентови авенюта, кафенета по тротоарите, грамадни катедрали с готически елементи. На другата страна на улицата е очевидно арабското влияние - хаоса на занаятчийски сергии и амбулантни търговци, които примамват посетителите със стоките си.

 

2. Ел Джем - Колосалните арки на елиптичния амфитеатър Ел Джем съперничат на Колизеума в Рим. Ел Джем е послужил за декор на филма “Гладиатора”. Градът Ел Джем е под егидата на Юнеско и е построен върху руините на стария град, затова на места руините на римски градове и арки изкачат от ъглите. Много места са били запазени благодарение на пясъчните бури на Сахара, но липсата на по-мащабна археология означава, че основната атракция си остава амфитеатъра Ел Джем. Разходете се из съблекалните на гладиаторите или поседете в лоджите над арената, където в миналото са седели губернаторите.

 

3. Кайруан - град с над 1500 годишна история, който се намира между пясъчните хълмове  на пустинята. Градът е оформен в следствие на влиянието на ислямската религия, той е център на учението Суни от VII в. насам. Посетете Великата джамия на Кайруан - част от списъка на Юнеско за културно наследство, тя привлича хиляди поклонници всяка година. След като посетите джамията, посетете стария град с варосаните къщи, опитайте тунизийски сладкиши в пекарните и потърсете интересната Дxамия на трите порти. Интериорът е затворен за не-мюсюлмани, но основната атракция е сложната фасада със силно андалусийско влияние. Двете арковидни врати на джамията са покрити със сложни фризове.

 

4. Картаген - почитателите на историята ще бъдат очаровани от този град. Древните руини на Картаген, точно отвъд Тунис, говорят за дълга и вълнуваща история. Всеки, който е чувал за Ханибал и слоновете му ще бъде впечатлен от руините на амфитеатъра, от старите стени и порти и от червеникавокафявите пясъчни стени, които контрастират на фона на тъмносиньото море.

 

5. Сиди Бу Сайд - градът е туристическа атракция заради използването на синьо и бяло. Красивият крайбрежен квартал в андалусийски стил на Сиди Бу Сайд дължи славата си на трима млади художници, които са живели тук през 1914 г. - Пол Клее, Август Маке и Луис Милиет, които са отразили красотата на белите сгради и сините врати на платно. Сиди Бу Сайд е бохемски квартал и е любимо място за разходка на туристи и на местните тунизийци. Въпреки, че няма някакви туристически атракции, посетителите са очаровани от красивите улици с къщи в бяло и синьо и от красивото крайбрежие с множество кафенета.

 

6. Сахара - Пътуването из Сахара е вълнуващо преживяване, независимо дали се возите с автобус, с джип или яздите камила. По път може да посетите пресъхналото солено езеро  Шот Ел Джерид, известно с уникалните си миражи. Друга известна забележителност е Тозьор - единствения оазис, където има над 300 000 финикови палми. Непременно посетете древните постройки Татауин, послужили като декори за първия епизод на известния филм “Междузвездни войни”.

 

7. Музеят Бардо - най-известният музей с антични музайки в Цяла Африка. Стая след стая са изложени богатствата от живописно мозаечно изкуство, разкрито от древните градове на Тунис и удивително наследство от дългата история на Тунис. Музеят е разположен в бивш дворец от XIII в.