8 от най-известни туристически атракции в Кушадасъ - част 2

30/11/-0001

В статията  “8 от най-известните туристически атракции в Кушадасъ - част 1” се разходихме из пристанището на Мармарис, посетихме Островът на гълъбите, Дамския плаж и Приене. Продължаваме разходката из Мармарис.

 

5. Милет

Също като Приене, Милет е друг голям пристанищен град от елинския период.  И пристанището и самият град продължили да функционират чак до селджукската ера до XIV век. Това означава, че руините тук са по-скоро микс от различни периоди. Непременно посетете големия амфитеатър с 15 000 места и живописни гледки. Датира от гръцката ера, но е бил напълно реконструиран от римляните. Точно над театъра се намират византийки крепостни стени, а на изток са останките от храма на Аполо. Удуващо добре запазените бани на Фаустина се намират на юг, след селджукски каравансарай и още гръцко-римски руини. Може да посетите музея, посветен на историята на Милет, и на Приене. Милет се намира на 62 километра южно от Кушадасъ.

 

 

6 Дидима

 

 

Този елински религиозен център е бил дом на легендарния оракул на Дидима. Тук се намира и втория по големина храм в древността. Храмът на Аполо все още може да се похвали с огромните си колони, които в миналото са наброявали 122 и е един от най-добре запазените гръцки храмове в Турция. Оракулът на Дидима се е ползвал с голям авторитет в древния свят и е бил следващия по важност след оракула на Делфи. Само след управлението на Константин Велики и приемането на християнството значението на Оракула намаляло. Дидима се намира на 77 километра от Кушадасъ.

 

 

 

 

 

7 Киразли

 

 

В уютното селце Киразли, заобиколено от овошки и лозови полета, времето сякаш е спряло. Това е перфектното място за следобедна разходка по улиците край варосани селски къщи, където да усетите спокойния пулс на турския селски живот. Има някои чудесни ресторанти и кафенета, където да прекарате няколко часа в спокойно размишление. Ако сте от гурме  туристите и сте почитатели на местните храни, елате в събота за фермерския пазар, който се е специализирал в местно органично производство. Киразли се намира на 10 километра източно от Кушадасъ.

 

 

 

 

 

8 Полуостров Дилек

 

 

Пълен с прекрасни планински гледки и назъбени брегови линии, полуостров Дилек е област от национален парк, подходяща за дневни турове на 26 ки Кушадасъ. Има много плажове- плажа Айдинлик и Карасу Кюйю са само някои от изборите. Пещерата на Зевс е популярна туристическа атракция в резервата. Има възможности за планински преходи по мрежата от планински пътеки. Това е много подходяща възможност за любители на природата, които искат да се измъкнат от урбанизираните места.

 

Ако планирате почивка в Турция, доверете се на туристическа агенция Холидей Плюс БГ да организира вашето пътуване. Агентите на Холидей Плюс БГ са на разположение за въпроси и резервации.