Дубровник - перлата на Адриатика

30/11/-0001

DubrovnikОкъпван от отраженията на Адриатическо море и заобиколен от крепостни стени, устоели векове наред размирици,  Хърватския град Дубровник е едно от важните културни наследства на Европа. Стените предпазвали живота в града и позволили разцвета на морската република Дубровник, която си съперничела с Венеция по търговска мощ. Векове наред градът очарова посетителите си, а английският поет Лорд Байрон нарекъл Дубровник Перлата на Адриатическо море.

Пресечете средновековния мост и влезте в Дубровник през внушителната средновековна порта. Стените на Дубровник са построени през VII в., но основната част от сегашните стени били построени през XIV - XV в., за да защитават града от османски нашествия. Тези стени са били разтърсвани от нашествия и земетресения и са устоели, за да осигурят разцвета и свободата на града. Отнема час или два, за да се обиколят, в зависимост от темпото на вървене, а от стените се разкриват невероятни гледки към морето. Архитектурата на града излъчва хармония, ред и единност в съзвучие с ценностите на гражданите си.

От Дубровник се разкрива гледка към Ловриенац - крепост, разположена на съседен морски нос. През XI век жителите на Дубровник чуват слухове за заговор на венецианците, според който те смятали да построят крепост на съседния нос и оттам да нападнат Дубровник, затова ги изпреварили, като за 3 месеца построили крепостта Ловриенац. Когато венецианците най-после пристигнали, оборудвани с хора и материали, били принудени да обърнат корабите си и да се приберат обратно.

Векове наред Дубровник е една от великите мореплавателни сили. През 1667 г. голямо земетресение разрушава по-голяма част от града, но след това градът бил възстановен. Най-високата точка е форт Минсета. По време на строежа й камъните били такъв дефицит, че всеки посетител на града трябвало да донесе камък. От кулата на крепостта се разкрива гледка към целия град като на длан.

 

 

Дубровник е разделен на две от главната улица Страдун. Свързваща два от изходите на града, в двата края на улицата се намират часовникови кули и фонтани. Разхладете се при фонтана Онофрио и се насладете на изворна вода толкова чиста, колкото е била преди 500 години, когато е прекаран акведукта.

Срещу фонтана се намира църквата Св. Спас, една от малкото ренесансови сгради, които са оцелели земетресението от 1667 г. В съседство се намира Францисканския манастир - влезте в прохладните му градини, разгледайте изложените исторически експонати вътре и си купете елексир от една от най-старите функциониращи аптеки.

От източния край на улица Страдун се намира градската часовникова кула на площад Лужа, където също така са разположени някой от най-известните археологически богатсква на Дубровник като Двореца Спонца и църквата Св. Влах, кръстена на патрона и защитник на града. Отправете се на север, за да откриете още интересни места. Зад големите стени на Доминиканския манастир може да се насладите на спокойстието, да вдишате аромата на лимоновите дръвчета в двора и да разгледате религиозните произведения на изкуството в параклиса. На двора се намира средновековен кладенец, който набавял вода за обсадения град, когато югославските бомби падали по време на хърватската война за независимост през 1990 г.

 

 

На юг на площат Лужа се издигат масивните коринтски колони и бароковия купол на Дубровнишката катедрала. Връщайки се от третия кръстоносен поход, английският крал Ричард Лъвското сърце корабокруширал на близък остров. Хората от Дубровник се погрижили за него и в знак на благодарност той финансирал построяването на една от най-величествените катедрали в Адриатика. Малките улички на Дубровник също крият много интересни места, закътани магазинчета и кафенета.

Не се колебайте да се обърнете към травел агентите на туристическа агенция Холидей Плюс БГ за въпроси и резервация на вашата екскурзия до Дубровник.