Град Мелник - забележителности и история - част 1

30/11/-0001

 

Мелник, най-малкият град в България, е сгушен в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Намира се община Сандански, област Благоевград, само на около 30 км от границата с Гърция. Населението на Мелник, днес наброява 385 човека, докато само преди 100 години в града са живеели около 10 000 души. Голяма част от населението се състояло от гърци, турци и арменци, които напуснали града след Балканската и Междусъюзническа война, когато Мелник влязъл в пределите на България. Тогава започнал и упадакът на дотогава процъфтяващия град. Днес Мелник е тихо и спокойно градче с живописни къщички във възрожденски стил, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня и винарни изби. 

Мелник бил известен с виното и лозята си още през Средновековието. Мелнишкото вино било продавано в цяла Европа, и макар винопроизводството да претърпява упадък, славата му се носи и до днес. 

 

снимка: sandanski.online

 

Макар и със скромни размери, заключени в терена между причудливите скални сипеи, Мелник предлага на посетителите си интересни забележителности от всички периоди на богатата си история. Градът е бил населен още от 1 век пр. н. е. от траки, след това идват римляните. Свидетелство за тяхното присъствие е запазеният до ден днешен каменен Римски мост над Мелнишката река. Оттук е минавал и римски път, който свързвал България с Беломорието. 

В Средните векове Мелник бил голям за времето си град на кръстопътя между България и Византия. Градът се радвал на голям разцвет по време на управлението на деспот Алексий Слав, племенник на Асен, Петър и Калоян в началото на XIII в., когато деспотът се оттделя от Българското царство и основава отделна държава. Първоначално устройва управлението си в крепостта Цепина в Родопите, но в последствие се премества в крепостта в Мелник. Под управлението на деспот Алексий Слав се строят много църкви, манастири и къщи. Мелник става духовен и търговски център. 

снимка: enovina.bg

 

 

И днес на платото на хълма Св. Никола, главното укрепено ядро на средновековния Мелник,  можем да видим руините на Болярската къща, резиденцията на деспот Слав в рамките на крепостта. В миналото сградата била украсена с мозаечни подове и стенописи, имала е и богато обзавеждане. През вековете била доустойвана, сдобила се дори с часовникова кула.

Руините на хълма - църквата „Свети Никола“ и Деспот-Славовата крепост и наляво – манастир „Света богородица Спилеотиса“, известен още като манастир „Света Зона“ и манастир „Свети Харалмпий“ свидетелстват за културният разцвет на града в Средновековието. 

 снимка: poblizo.com

Църквата “Св. Никола” от XII в. е най-голямата и най-старата църква в Мелник. Представлява трикорабна, триабсидна базилика с три предверия. Запазена е само част от църквата, тъй като тя е пострадала тежко при пожар през 1913 г. Била е красиво изографисана, стенописите й са били ценни произведения на изкуството. Основната част от тях са свалени и реставрирани и са изложени в Археологическия музей в София. 

От руините на женския манастир „Света богородица Спилеотиса“, строен със средства и по заръка на деспот Алексий Слав, е възстановен единствено параклисът, където веднъж годишно, на 31 август - празника на Мелник, се правят служби. 

 

Средновековният манастир „Св. Харалампий” е строен от ромей изселници от Пловдив в Мелник в знак на признателност, че са били пощадени от цар Калоян. След въстанието на пловдив­ските ромеи против българския цар през 1205 година, което било потушено с голяма жестокост, само малка част от гръцките фамилии били пощадени. Манастирът бил богато украсен със стенописи, част от които се съхраняват в Историческия музей в Благоевград. Разрушаван и възстановяван на няколко пъти през вековете, значителна част от постройката на манастира се е свлякла в пропастта. 


На хълма се намират и руините на манастира Св. Богородица Пантанаса, покровителка на неизлечимо болните.  Построен е през 1209 г. по време на управлението на деспот Алексий Спас. В манастирът имало голяма лечебница. В параклиса Св. Тройца към манастира през 2012 г. са открити четири гроба, за които се смята, че са на семейството на Алексий Слав, а за единият от тях се смята, че е на самия деспот. Манастирът бил действащ до 1904 година, когато бил разрушен след земетресение. В следващата статия ще ви разкажем още за забележителностите и историята на Мелник.

 
 
автор: Силвия Добрева