Град Мелник - забележителности и история - част 2

30/11/-0001

Продължаваме разходката из Мелник (част 1). По време на османското робство Мелник преживява упадък, а през 19 в. отново се възражда като културен и просветен център. Основният поминък е винопроизводство и търговията. Смята се, че климатът в района спомага за уникалния вкус на мелнишкото вино.

 

В Музея на виното на главната улица може да научите много за местния поминък и да дегустирате божествената напитка. В градски исторически музей, макар и скромен по размери, с три експозиционни сгради  - История и археология, Етнография, Градски и селски бит, са изложени интересни артефакти и експонати от историята и бита на Мелник. 

 снимка: zapetrich.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Една от  най-интересните забележителности на Мелник е Кордопуловата къща в края на града,  построена през 1758 година. Къщата била собственост на богатата гръцка фамилия Кордопулос, която се занимавала с производство и търговия на вино. Мелнишко вино било много търсено на европейския пазар.  Търговците изнасяли вино, а внасяли манифактура и културата на западните страни. Интериорът на къщата е украсен с красиви венециански стъклописи и дърворезби, а в избата се намират огромни бъчви, където и до ден днешен се съхранява мелнишкото вино.  

снимка: Пинтерест

След Балканската и междусъюзническата война Мелник започва да упада. Гърците, които били прогонени от града, разрушили  това, което не могли да вземат със себе си. Освен това градът останал встрани от новия път по долината на Струма, което затруднило търговията. А  болестта филоксера опустошила по-голямата част от насажденията с лозя, което засегнало основния поминък на хората - винопроизводството. Това довело до обезлюдяване на града, тъй като голяма част от населението потърсило работа в съседни села и в Сандански.  Мелничани сами разрушават големите си къщи, за да използват строителен материал, когато се преселят в друго селище. От 1400 къщи в града сега са останали около 160. 

От 1968 година Мелник е обявен за архитектурно-историческия резерват.

 

Близо до града се намират чудните скални образования, известни с името Мелнишките пирамиди. Образувани са от ерозията на глинената почва в продължение на милиони години. Височината им на места достига 100 метра, на места са напълно вертикални, а на билото на стръмните сипеи растат широколистни дървета и треви. Красивите пясъчни скулптури заемат различни форми - на конуси, игли, гъби. От платото над Мелник, изпълнено със средновековни руини, се разкрива прекрасна гледка към Мелнишките пирамиди.  

снимка: decanaplanina.com

В околностите на Мелник се намира още една известна забележителност - Роженския манастир. Той е постоянно действащ, добре поддържан и отворен за посетители през цялата година. През втората половина на 19 в. Роженския манастир е приютявал революционните дейци от тези краища, а по-късно и войводите на ВМРО. На 500 метра от манастира е погребан видният македонски революционер Яне Сандански.

 снимка корица: viaranews.com

 

 

 

автор: Силвия Добрева