Къде да плаваме в Гърция. Съвети и идеи - част 1

26/09/2017

 

Гръцките води включват разнообразни райони, което прави плаването интересно и разнообразно. Представяме основни факти за всеки регион, за да може да добиете по-добра представа при избора на вашите предпочитания за плаване. Травел агентите в Holiday Plus BG ще ви помогнат да направите правилния избор според Вашите потребности и желания.

 

Цикладските острови представляват предизвикателна област за плаване. Те са открити за ветровете мелтем от север, които духат от юни до средата на август със сила около 5 бофорта, макар че може да достигнат и до 8 бофорта. Ветровете са по-силни пред деня, ето защо обикновено се плава рано сутрин, за да се избегнат силните ветрове. Посоката на вятъра е от север или северозапад.

 

Ветровете мелтем обикновено предизвикват големи вълни. Вълните покриват разстояние от стотици километри от бреговете на Северно Егейско море до Цикладските острови, така че стават доста високи, достигат до 3-4 метра височина. Въпреки това е приключение и предизвикателство да управляваш яхта или катамаран срещу вълните и да усещаш морските пръски от вълните.

Разстоянието между повечето острови е друг фактор, който увеличава трудността на плаване в Цикладските острови, когато ветровете мелтем са високи. Понякога е трудно да се намери подслон, ако яхтата остане насред високите вълни. Въпреки че пристанищата са малки и може да е трудно да се намери място за акостиране, посоката на ветровете обикновено е стабилна - северна и  силата на вятъра намалява през нощта, така че нощите са по-спокойни.

 

По отношение на пейзажа, основната характеристика е сухата земя на Цикладските острови. Скалите и безкрайните плажове съставят уникален пеизаж, в който хората се влюбват. Къщите в селищата на Цикладските острови са боядисани в характерния бял цвят, а уникалната комбинация на силно слънце, чисто небе и дълбокият лазурен цвят на Егейско море създават типичния облик на островите. Традиционно къщите са построени на високи и недостъпни скали и хълмове, като естествена защита срещу пиратски нападения от предишни епохи. В някои случаи е необходимо да навлезете в залива с яхтата или катамарана под наем, за да видите селището, което е скрито по-навътре. 

 

Древното цикладско изкуство е известно по целия свят. Статуите и артефактите, създадени през второто хилядолетие пр. Хр. се считат за световно наследство и люлка на цивилизацията. На много цикладски острови може да откриете археологически музеи,  древни театри и останки от древни селища. Освен това традиционната гръцка музика Ребетика произхожда от остров Сирос, главният остров на Цикладите, където са се оформили първите работнически класи на големите корабостроителници. 

Арголическия залив и източното крайбрежие на Пелопонес имат по-меки условия за плаване. Областта е извън обсега на основните ветрове мелтем, така че ветровете обикновено достигат 3-4 бофорта за периода юли - септември и по-малко през другите месеци. Вълните не достигат повече от метър височина, защото крайбрежието на Пелопонес е предпазено от полуострови. Освен това дори времето да се развали много, е лесно да акостирате яхтата или катамарана под наем, тъй като островите са разположени в близост един до друг и до крайбрежието. 

 

Източното крайбрежие на Пелопонес има чудесни пейзажи от горски масиви, които достигат до брега на морето. От борда на яхтата или катамарана под наем се разкриват красиви гледки на зелени заливчета. Егина, Ангистри, Порос и Спецес са някои от островите, които са идеални за спокойно акостиране на яхтата или катамарана под наем. 

 

Арголическият залив и източното крайбрежие на Пелопонес също предоставят много възможности за разглеждане на културни забележителности. Епидавърски древен театър е разположен в близост до малко пристанище, където има възможност да акостирате яхтата или катамарана под наем. От тук може да вземете автобус и да посетите древен микенски дворец. 

Град Хидра е разположен около историческото пристанище на острова, истински паметник на Гръцката война за независимост от ранния 19 век. Остров Спецес пък пази традициите на богати корабособственици от същата ера, които са финансирали Революцията. Още по на юг, византийският замък на Монемвасия  представлява уникален исторически паметник в югоизточен Полопонес.