Каква е разликата между чартърните полети и полетите на редовните авиолинии?

30/11/-0001

 

Чартърните полети са наети от туроператори и обикновено се запълват с групи, пътуващи на ваканция с пакетни пътувания. Останалите места се пускат за свободна продажба от определени туристически агенции, с които работи дадения туроператор. Полетите на редовните авиолинии се оперират от авиокомпании и билетите им се продават на крайния потребител и рядко на групи. 

Цените на чартърните полети обикновено са по-ниски от тези на редовните линии, тъй като и разходите им са по-ниски.

Местоположение

Чартърните полети кацат на най-удобното за клиентите място. Те могат да кацат на по-малки летища, които може да не са достъпни за полетите на редовните авиолинии по същия маршрут. Чартърните полети са идеални за пътуване до отрови или други ваканционни дестинации, които иначе предлагат  малко на брой полети на редовните авиолинии. Ще си спестите прекачвания и чакане по летища, които обикновено съпътстват полетите на редовните авиолинии, когато няма директни полети до дадена дестинация. Хората, живеещи в курортни дестинации като Варна или Бургас, могат да се възползват да пътуват директно до големите европейски градове с директни чартърни полети през активния туристически сезон от май до октомври на изгодни цени. 

Разписание и часове на полета

Често чартърните полети са в по-удобни часове и свързват летища, между които обикновено няма директни полети на редовните авиолинии. Това е най-голямото им предимство за пътуващите, освен изгодната цена. Не се губи излишно време в трансфери, проверки за сигурност и чакане на летища. Операторите на чартърните полети са по-гъвкави да променят времето на излитане и кацане за по-голямо удобство на пътуващите групи, докато полетите на редовните авиолинии са с фиксирано разписание. Ето защо, ако пътувате с чартърни полет, непременно проверете дали няма промяна в разписанието в деня преди излитането. Същото важи и за редовните линии, защото там промените може да се дължат на други непредвидени обстоятелства като лошо време или закъснение на машината от предишен полет, например.

Честота

Чартърните полети често изпълняват полети  по определено разписание, следващо графика на пакетните почивки. Въпреки това са гъвкави и се адаптират според клиентите, т.е. може да се промени разписанието за удобство на пътуващите или да се пуснат допълнителни чартърни полети, ако търсенето е голямо. Полетите на редовните авиолинии са по определен график, независимо от броя на пътниците на борда.

Holidayplus BG предлага самолетни билети за редовните авиолинии, както и за чартърни полети от Варна (и Бургас) до Германия, Австрия и Швейцария. Информация за някои от полетите може да откриете тук. Цените и датите са валидни до изчерпване на местата. Попитайте в офиса ни за други градове, дати и места. За информация и резервации сме на Ваше разположение на тел. 052 979 900, 0885 393811 и на е-мейл info@holidayplus.bg.

 

автор: Силвия Добрева​