Какво да видим в Одрин

30/11/-0001

Одрин - този някогашен български град в наши дни е врата към Турция от и към Европа.  И макар “комшиите” - нашенци и гърци да го посещават основно, за да напълнят пазарските чанти, Одрин има какво да предложи освен шопинг молове и традиционни базари. А защо да не съчетаете и двете - пазаруване с разглеждане на забележителности. В статията На пазар в Одрин и Лозенград ви разказахме подробно за възможностите за шопинг в Одрин, а в тази ще ви запознаем с някои от основните забележителности на града.

Каменните мостове над реките Тунджа и Марица

 

В близост до Одрин се сливат водите на Арда и Марица, а след тях и на Тунджа, за да продължат пътя си като пълноводна Марица. Одрин е опасан от каменни мостове, които пресичат реките и оформят най-живописната част от панорамата на града. Големите каменни мостовете с арки и каскади съхраняват спомена от цивилизациите, населявали района. Повечето са построени през османско време върху следи от византийски мостове. Край тях са разположени кафенета и ресторанти, където може да похапнете вкусни традиционни специалитети или да се насладите на чаша турско кафе.

Мостът Фатих е изграден от най-известния архитект на Османската империя Мимар Синан, който е проектирал и джамията Селимие в центъра на града. Мостът Меджидие е бил любимо място на султаните, от където се любували на едни от най-красивите залези. И днес многобройни туристи се събират там всяка вечер, за да изпратят деня. А мостът Узункьопрю е един от най-дългите и широки каменни мостове в света. 

снимка: bg-tr-tourism.eu

Джамията Селимие с най-високите минарета в цяла Турция

 

Няма как да не споменем джамията Селимие с най-високите й минарета в цяла Турция, която се извисява величествено и се вижда от почти всяка точка на града. Построена е през 1575 година по нареждане на султан Селим II от прочутия османски архитект Мимар Синан в разцвета на Османската империя. Архитектурният план на джамията е вдъхновен от византийския стил на Света София, но куполът й е още по-голям и се отличава с нови за времето си архитектурни решения. Отпред се намират чешми, където мюсюлманите измиват краката си, преди да влязат вътре, а  интериорът е украсен с изящна калиграфия с цитати от корана. Любопитно е, че джамията е имала 1000 прозореца, но един от тях е бил зазидан и затова са станали 999 на брой.  

 

 

Музеят на здравето

 

Друга интересна забележителност от османската ера е Музея на здравето, разположен във великолепен комплекс, построен по време на управлението на Баязид II през 15 век. Комплексът е функционирал като медицинско училище, в което са се обучавали лекарите на Османската империя и като една от малкото за онова време централизирани лечебни заведения в продължение на повече от 4 века чак до Руско-Турската война през 1878 година. В експозицията на музея са изложени восъчни фигури на османски лечители, които демонстрират интересни медицински практики от миналото. Восъчните фигури са били изработени с помощта на музей Мадам Тюсо в Лондон. Любопитно е отношението на османските лечители към психично болните. Във време, когато в Европа на тях са гледали като на обсебени от дявола, в османската болница са ги обгрижвали с музикотерапия. Специално композирана лечебна музика, изпълнявана от оркестър, успокоявала болните и облекчавала различни здравословни проблеми. 

снимка: Pinterest

 

 

Българските църкви в Одрин - църквата Св. Георги и храма “Св. Константин и Елена”

 

До началото на миналия век в Одрин е живеела голяма българска общност със свои училища и църкви, през 1913 българското население е прогонено заради Междусъюзническата война. В Одрин има две български църкви - църквата “Св. Георги” и храма “Св. св. Константин и Елена”. Църквата Св. Георги, построена през 1880 година е все още функционираща и добре поддържана, а към нея има и действащо читалище. Намира се в западнал район на града, където все още може да се видят къщи с възрожденска архитектура, някога населявани от българи. 

Другата църква “Св. св. Константин и Елена” отпразнува 150 години от построяването си миналата година. След Балканската война остава безстопанствена, с след неволно опожаряване тъне в разруха с години, но през 2008 година е възстановена със средства от българската държава, фондации и дарения на обикновени българи. Тя е задължителна спирка за българите, посещаващи Одрин. 

снимка църквата Св. Константин и Елена: mapio.net

Стария квартал Калейчи

В стария квартал на Одрин Калейчи може да надникнете в миналото на града. Красиви дървени фасади красят старите сгради, но за съжаление някои от тях са изоставени. Тук се намира и най-голямата синагога на Балканския полуостров, която е напълно реновирана през 2015 година. В пристройка към храма има музей на занаятите, където са изложени ръчно изработени изделия на местни майстори. 

Разходка в центъра на Одрин и местни специалитети

 

Наричат Одрин град на фонтаните заради многото шадравани по централната улица. По улицата ще видите красиви фасади, някои от които напомнят български възрожденски къщи, а други са изцяло облепени с плочки като португалското азулежу. Многото ресторантчета и дюканчета примамват гостите на града с вкусни местни специалитети като известния тава джигер - дроб, нарязан на ленти и изпържен в брашно, гарниран с червени чушки.

Разходете се до Одрин с екскурзиите на туристическа агенция Holiday Plus BG - Еднодневен шопинг Одрин и Лозенград от Варна всяка събота и Шопинг програма Одрин и Лозенград с нощувка. Ще имате възможност да посетите известни туристически забележителности и да напазарувате качествени стоки на добри цени.

 

 

 

 

 

 

 

автор: Силвия Добрева