Какво да видите, докато сте на почивка в Бодрум - част 1

30/11/-0001

Бодрум е един от най-хубавите турски курорти, с красива крайбрежна ивица с едни от най-луксозните хотели и пристанище, пълно с яхти и катамарани, готови за пътешествия из тюркоазените води на Егейско море. В околностите му се намират останки от древни градове, пазещи хилядолетна история, а стария град на Бодрум ще ви очарова с приятната си атмосфера и характерните бели варосани къщи.

Предлагаме ви няколко от най-интересните забележителности, които може да посетите докато сте на почивка в Бодрум.

Замъкът Св. Петър

Замъкът Св. Петър известен още като Бодрум кале издига здравите си стени на брега на Средиземно море. Замъкът е построен от рицарите хоспиталиери в периода от 1402 до 1437 година. Той е една от най-добре запазените средновековни постройки. Построен е така, че да издържа дълги обсади. В скалтите били издълбали резервоари, които да събират дъжовна вода.

По време на Османската империя след продължителна обсада замъкът става владение на султан Сюлейман Велики и вътре в него била построена джамия. Впоследствие Бодрум кале служи за затвор, печално известен в българската история. В края на 19 и началото на 20 век в там са заточени редица  български църковни и революционни дейци. Понастоящем в замъкът се помещава Музеят на подводната археология.

 

 

 

Музеят на подводната археология

Музеят на подводната археология е едно от уникалните места в Бодрум, които си струва да посетите, докато сте на почивка в Турция. В музея ще видите древни артефакти от потънали кораби, както и реконструираният цял кораб Улубурун, потънал 14 в. пр. н. е. Музеят се помещава в Замъкът Св. Петър.

 

 

 

Мавзолеят в Халикарнас

В наши дни не е останало много от известния в античността мавзолей, но на мястото на купчината руини в миналото се е намирало едно от седемте чудеса на света. Мавзолеят на цар Мавзол бил проектиран в Халикарнас от архитекта Питеос като гробница на цар Мавзол (376 - 353 пр. Хр. ). В своя завършен вид внушителната сграда била висока 46 метра и била украсена с величествени фризове на някои от най-известните за времето си гръцки скулптури. На място ще откриете модел на мавзолея в умален мащаб, за да си представите как е изглеждал. През Средновековието мавзолеят е разрушен от силно земетресение. Рицарите хоспиталиери използвали камъни от Мавзолея за построяването на замъка Св. Петър. Посещението на останките на Мавзолея, докато сте на почивка в Турция си заслужава дори само за да се похвалите, че сте видели едно от седемте чудеса на света.

В следващата статия ще ви разкажем за още интересни забележителности в Бодрум.

Разгледайте офертите за почивки в Турция.

Все още може да се възползвате от офертите по ранни записвания и да резервирате Вашата почивка в Турция на промоционални цени. За въпроси и резервации оставаме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​