Любопитни факти за Замъка на Дракула - част II

30/11/-0001

В предишния материал разгледахме някои любопитни факти за замъка Бран - легендата за Граф Дракула, историческата личност на Дракула, построяването на замъка Бран, както и връзката на замъка с кралица Мария. Продължаваме с още няколко любопитни факти за замъка.

 

5. Замъкът Бран - екстериор и интериор

Замъкът е разположен на скала на височина от 762 метра в планинска местност. Тесни стълби водят до около 60 стаи, някои от които свързани с подземни проходи. В помещенията се съхранява колекция от мебели, произведения на изкуството, оръжия и брони от XIV до XIX в. По голямата част от мебелите и произведенията на изкуството принадлежали на кралица Мария. Наследството от предмети включва много комплекти порцелан, статуи, икони и книги. В покоите на Фердинанд също се намират мебели с изящна дърворезба. В дневната има изрисувано огнище с румънски мотиви. Румънската керамика и живопис представляват ценно историческо наследство. Пазят се костюми на крал Фердинанд и Кралица Мария, заедно с брони, древни оръжия и хералдически банери от съседни градове и общности. Тераса на втория етаж обикаля красивият вътрешен двор. На северната страна на замъка има малък параклис, построен през 1940 година в памет на кралицата. В подножието на замъка бран е чайната - тъмна сграда с покрив, покрит с мъх, където кралица Мария обичала да пие своя чай в сгушената между дърветата къща.

 

6. Тайните проходи в замъка

Тайни проходи свързват първия и третия етаж на замъка. Били са използвани, за да могат офицерите да избягат при спешен случай. Този проход е бил таен в продължение на много векове, чак до 1920 година, когато е открит по време на реновации, когато плочка от старата камина била премахната. Друг таен тунел свързва фонтана във вътрешната градина със замъка.

 

7. Асансьор

В замъка има много стълби и когато кралицата остаряла, поръчала да й направят асансьор. Асансьорът бил направен в кладенец, като бил разширен с вертикален тунел. Така кралицата можела да достига до покоите си без да се налага да изкачва всичките стълби.

От крепост до царска резиденция и собственост на комунистическия режим, замъкът Бран е пример за румънска крепост и културно наследство. Около 500 000 посетители годишно посещават замъка. Не се колебайте да се обърнете към туристическа агенция Холидей Плюс БГ, за да резервирате своята ексурзия до Румъния и до Замъка Бран.