Малта - страна на рицари, малтийски балкони и средиземноморски чар - част 1

30/11/-0001

 

На 90 км южно от италианския остров Сицилия и на 250 км от крайбрежието на Северна Африка се намира най-малката и гъсто населена държава в Европа - Малта. Със своите скромни размери островният архипелаг изумява с природните си красоти и хилядолетната си история. Мекият климат, плажовете, отвесните варовикови скали,  красивите заливчета, на които са акустирали яхти и рибарски лодки и историческите градчета правят Малта привлекателна дестинация през цялата година. 

Тъй като в Малта няма реки и езера, питейна вода се добива чрез преработване на морска вода. Въпреки че половината от територията й се обработва, все пак по-голямата част от хранителните продукти се внасят. Затова пък малтийците са се специализирали в туризма, електрониката и ремонта на кораби.

Като кръстопътна точка в Средиземно море, много  различни цивилизации са оставили своя отпечатък в културния облик на Малта. Малтийците, гостоприемни и отворени към света хора, говорят два езика - английски и малтийски, който е интересна смесица от арабски и италиански. 

 

 

 

На островите Малта и Гозо се намират едни от най-старите мегалитни градежи от Неолита, някои от които са по-стари от Стоунхендж и от Хеопсовата пирамида. Най-стар е Джгантия, който се намира на остров Гозо. Малтийските храмови комплекси са построени в широк интервал от време от около 4100 г. пр. Хр. до ок. 2500 г. пр. Хр, но въпреки това всички споделят общи архитектурни следи. В религиозните храмове са се изпълнявали мистични ритуали, предсказания и жертвоприношения на животни. Храмовете все още са обвити в мистерия и малко се знае за цивилизацията, която ги е построила. След този период следите на този древен народ се губят и едва около 1000 по-късно в Малта се заселват финикийци, а по-късно и картагенци. Следват завоевания на римляни, остготи, вандали, византийци, араби, нормани, сицилианци. 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на XVI век пристигат рицарите йоанити (известни още като рицари хоспиталиери). Малтийският рицарски орден управлява Малта близо 4 века и съществува и до ден днешен. На него островната държава дължи защитата от нашествието на арабски и османски нашествия, построяването на новата столица Валета и на множество укрепления, както и стабилната държавност и управление. 

Наследството на рицарите йоанити може да се види днес в новата столица на Малта Ла Валета, построена на стратегическо място в пристанището в средата на XVI, за да замести старата столица Мдина, намираща се на плато във вътрешността на острова. 

През 1565 година Малта е нападната от 30 000 османска армия, натоварени на близо 200 кораба. Силите са неравностойни, Малта разполага с малко повече от 7000 бойци, но въпреки яростните нападения на османците по суша и вода, малтийските рицари успяват да отблъснат нашествениците. Победата в тази битка слага край на господството  на турците над западното Средиземноморие и спечелва на малтийските рицари славата на спасители на Европа. Европейските монарси им отпускат големи парични средства, които те инвестират в строежа на грандиозни укрепления, което прави Малта най-голямата крепост в Средиземно море. 

 

В следващата статия ще се разходим из старата столица Мдина и столицата на рицарите Валета, ще посетим Синята лагуна и купонджийския залив Сейнт Джулианс. Посетете Малта с програмите на Холидей Плюс БГ. Посрещнете Новата 2020 година с една вълнуваща екскурзия до Малта - Нова Година в Малта с чартърен полет от Варна.  Оставаме на Ваше разположение за информация и резервации. 

 

автор: Силвия Добрева