Малта - страна на рицари, малтийски балкони и средиземноморски чар - част 2

30/11/-0001

 

 

В предишната статия Малта - страна на рицари, малтийски прозорци и средиземноморски чар - част 1 ви разказахме за Малта и богатата й история, за най-старите мегалитни градежи от Неолита и за малтийския рицарски орден.

Разходете се из скритите улици на Валета, от които се разкриват великолепни гледки към морето и се насладете на красивата старинна архитектура от варовикови каменни блокове, с боядисани прозорци и врати и с типичните малтийски дървени балкони. Архитектурният план на Валета е проектиран така, че да позволява свободно циркулиране на морския въздух от двете пристанища, което служи като естествен климатик. 

Най-известната туристическа атракция е внушителната катедрала “Св. Йоан Кръстител“. В музея й се съхраняват ценни картини , сред които и световноизвестната и въздействаща картина на Караваджо „Обезглавяването на св. Йоан Кръстител“. 

 
 

 

 

Навсякъде ще видите известните малтийски балкони, които доминират архитектурата на града с разнообразието си от цветове и декоративни елементи.  Произходът им може да се проследи до XVII век. Под влияние на увеличаващата роля на барока, рицарският орден издава декрет, според който фасадата на всяка сграда във Валета трябва да бъде украсена с някакъв декоративен елемент, като религиозни изображения, пиластри, корнизи и балкони. Прототипите на малтийските балкони са мароканските балкони наблюдателници, от които мароканските жени можели да наблюдават света навън без да бъдат видени. Въпреки, че жените в Малта се радвали на относително по-голяма свобода, функцията на балконите не била много по-различна. Малтийските домакини рядко излизали от домовете си, освен ако не са придружени от съпрузите си, и балконът бил техният начин на наблюдават света. Те дори пазарували от балконите си, като спускали кошница, в която пътуващите търговци поставяли продуктите. 

Интересното в Малта е, че поради малкия размер на острова градовете преливат един в друг. Нищо чудно, докато се скитате по уличките на един град, да се окаже, че незабелязано да сте попаднали в съседния град. Наследство от британското присъствие в Малта е шофирането от ляво на пътното платно, така че не го забравяйте, ако наемате рент-а-кат и когато пресичате улиците. 

 

Не пропускайте да посетите и старата столица Мдина по време на почивката си в Малта. Укрепения град има силно арабско и африканско архитектурно влияние, напомнящо за старите градове в Тунис и Мароко. Наричат го “град на тишината” заради спокойствието и призрачното очарование, което цари в него. Жителите му наброяват едва 300 души, а строенето на нови сгради зад крепостните стени е забранено.  През XVII век голяма част от Мдина е разрушена от земетресение, и рицарите йоанити го възстановяват, като го обогатяват с барокови здания. В сърцето на старата столица се издига катедралата Св. Павел. Според легендата светеца корабокрушира в близост до Малта и покръства населението й. Катедралата е разрушена по време на голямото земетресение, я в последствие е била възстановена, но в бароков стил.

Точно след главния вход на Мдина се намира Музеят на изтезанията. Предупреждаваме, че музеят не е подходящ за всеки, особено за деца. На това място за загубили живота си в неописуеми мъчения много хора, а восъчни фигури и автентично запазени уреди за изтезания пресъздават мрачната история на тъмницата. 

Освен с богата история, Малта е и ваканционна дестинация, която предлага приятни плажни и кулинарни преживявания. 

 

 

В курортното градче Сейнт Джулианс забавлението не стихва. Крайбрежни алеи, яхтени пристанища, ресторантчета, барове и дискотеки изпълват курорта. Плажове има, но са оскъдни, тъй като бреговата линия е по-скоро скалиста.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За любителите на морски приключения препоръчваме Синята лагуна на остров Комино, намиращ се между островите Малта и Гозо. Лагуната предлага спиращи дъха гледки към малтийския архипелаг. Островът е необитаем, но се пълни с туристи, дошли да поплуват в кристалните тюркоазени води, да практикуват шноркелинг или да се гмуркат. Има школи за гмуркане, а по дъното лежат достатъчно потънали самолети и кораби от Втората световна война, както и обекти, потопени като туристическа атракция. 

Въпреки скромните си размери, Малта има още много природни и културни съкровища, които да предложи на посетителите си. Посетете Малта с програмите на Холидей Плюс БГ. Посрещнете Новата 2020 година с една вълнуваща екскурзия до Малта - Нова Година в Малта с чартърен полет от Варна.  Оставаме на Ваше разположение за информация и резервации. 

 

автор: Силвия Добрева