Мароко – магията на имперските градове - част 1

30/11/-0001

Мароко е очарователна мултикултурна страна, смесица от африканско, арабско и европейско влияние. Ако търсите приключения, а не просто почивка, то Мароко е вашата дестинация. Със своята култура, история, изкуство и музика, невероятни пустинни пейзажи , заснежените планински върхове и красиви плажове, Мароко има какво да предложи на посетителите.

Фес

Най-старият от четирите имперски града, Фес е като музей на открито с хилядолетна история. Очарованието на града се крие в голямото разнообразие, обещаващо пир за сетивата. Медината - укрепеният център в старата част на града, оградена от крепостни стени, е обявен за обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Там живеят хора, потомци на родове, които обитавали стария град от 1000 години насам. Фес е един от най-големите живи градове, останали от Средновековието. Не ви съветваме да тръгвате сами в лабиринта от 9500 улички без местен гид, със сигурност ще се загубите. Сред уличките има над 20 сука – характерните пазари пълни със занаятчийски работилнички и ресторанчета. Има и много джамии със хамами (бани), посещавани редовно от местните жители. До много от къщите в лабиринта от тесни улички може да се стигне само по преносими стълби.

В тесните улички на медината ще откриете хиляди магазинчета за сувенири и традиционни стоки – подправки, къна и др. В добре запазените занаятчийски квартали се тъкат прочути берберски килими и се изработват мароканските чехли бабучи. Тук може да опитате вкусния чай с мента и местните специалитети – питка с гълъбово месо, гобеч тажин или кускус.

В Медресето Бу Инания, построено през 1351 – 1356, се помещават училище и джамия – една от малкото, оворени за немюсюлмански туристи.

В новата част на града Вил Нувел построена през 1916 година от французите, се чувства европейското влиянието от колониалното минало на града.

Шефшауен

Шефшауен – старинно градче, сгушен в планинска верига, ще ви очарова със синята си архитектура. Името на града произлиза от формата на планинските хълмове над града и означава „два рога на коза“. Основан е през 15 век от преселници от Гранада. Представлява уникална смесица от арабска, берберска и средиземноморска архитектура.

Разходете се из криволичещите улички на медината между сините сгради. В занаятчийски дюкянчета се предлагат стоки, характерни само за градчето, които не можете да си купите никъде другаде. Шефшауен е като декор за снимки, облечете се в цветове, които ще изпъкнат на синия фон.

 

 

 

Мекнес

Следващата спирка по време на екскурзията в Мароко е Мекнес . Мекнес е ислямската имперска столица на Мароко по време на управлението на султан Мулай Исмаил в края на 17 и началото на 18 век, а днес е динамичен град, обект на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. В Мекнес се намира най-старата порта в Мароко и Сев. Африка – Баб Мансур. Покрита е изцяло с керамични плочки и зелена музайка, с орнаментики в стил „арабеск“. Тя е главната порта на двореца Ел Хедим. Мраморните колони за построяването й са донесени от руините на древния град Волубилис.

Не пропускайте да посетите площад Ел Хедим по време на екскурзията в Мароко. Ще се потопите в атмосферата на арабска приказка сред търговци, лечители, акробати, танцьори, дресьори на змии и всякакви улични артисти. В следващата статия Мароко - магията на имперските градове - част 2 ще посетим Маракеш, Казабланка и Рабат. Впуснете се в незабравима и екзотична екскурзия в имперските столици на Мароко. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

Източник снимка: https://rutraveller.ru

 

автор: Силвия Добрева​