Нова Година в Охрид - градът на светлината и църквите - част 1

30/11/-0001

Охрид е красив град, разположен край бреговете на Охридското езеро. Тъй като Македония е страна без излаз на море, Охридското езеро е любимо място за отдих през всички сезони.

Представяме ви Охрид и околностите като чудесна дестинация за прекарване на Новогодишните празници и посрещане на Новата година. Туристическа агенция Холидей Плюс БГ предлага петдневна екскурзия “Нова Година в Охрид” с тръгване от Варна.

Може да съчетаете празненството с разглеждане на забележителностите и богатото културно наследство на града.

 

 

Пешеходна обиколка на стария град Охрид и рибарския площад

Най-оживената част на Охрид е главната пешеходна улица, която се простира от брега на езерото до градската чаршия. От двете страни на улицата, кръстена на Св. Климент Охридски, се намират магазини, кафенета и скъпи бутици. Все още са запазени някои стари сгради, а улицата е павирана с местен македонски мрамор. В северната страна на главната улица се намира малък площад с фонтан и стар чинар, за който се смята, че е на повече от 1000 години. Едно от притегателните места на Охрид е стария град, който е разположен на хълма западно от центъра. В стария град ще откриете стари възрожденски къщи и тесни калдъръмени улички, както и някои от основните исторически забележителности на Охрид.

 

 

Самуиловата крепост

Без съмнения най-известната забележителност на Охрид е Самуиловата крепост. Крепостта е кръстена на Цар Самуил и е била столица на Първото българско царство в края на X век.  Aрхеологическите разкопки показват, че там се намират останки от още по-стара крепост. Благодарение на наскорошни реставрации, туристите имат възможност да се изкачат по стръмните стълби до върха, откъдето се разкрива гледка към стария град и езерото.

 

 

 

Църквата „Свети Климент и Пантелеймон”

В близост до Самуиловата крепост се намира български средновековен манастир “Свети Климент и Пантелеймон”, разположен на хълма Плаошник. Манастърът е бил изграден по инициатива на Св. Климент Охридски през 893 година и е бил поръчан лично от княз Борис I.

 

 

 

 

 

 

Църквата “Свети Йоан Богослов Канео”

Без съмнение най-известната църква в Охрид е църквата “Свети Йоан Богослов Канео”, която е разположена на висока скала, от която се разкрива красива панорама към езерото и града. Църквата, кацнала на хълма, е доста по-малка в сравнение с останалите църкви на Охрид,  но с вида си бие всички останали. Най-доброто място да се насладите на гледката към църквата е наблюдателната площадка, от която може да направите снимки на църквата на фона на Охридското езеро.

 

 

 

 

 

Църквата "Св.Богородица Перивлепта"

Църквата "Св.Богородица Перивлепта" е обявена за паметник на културно и природно наследство на ЮНЕСКО поради автентичната си архитектура и стенописите си. Църквата се състои от две части - ядрото от XIII век с наскоро реставрирани стенописи и пристройка от XIV век. От терасата пред църквата се разкриват  красиви гледки към Охрид и стените на Самуиловата крепост

В следващата статия ще продължим разходката из Охрид и околностите. Ако планирате екскурзия до Охрид, може да разчитате на туристическа агенция Холидей Плюс БГ да организира Вашето пътуване.

 

автор: Силвия Добрева​