Открийте Анталия - част 2

30/11/-0001

Aspendos, AntalyaАко сте на почивка в Анталия, не пропускайте да посетите старият град на Анталия - Калейчи. Той е с типична османска архитектура, заобиколен от крепостни стени, с историческото пристанище и алеи за разходка, които привличат постоянен поток от посетители. Най-големият град и околностите му на турското средиземноморие имат и много добре пазени тайни - малки археологически обекти извън натоварения туристически поток. 

 

Някой от обектите са част от крепостните стени, така че не се налага да напускате града, за да ги видите. Други се предлагат като дневни турове от местните туристически агенции, но ако все пак не намирате избрания от вас обект в техните предложения, винаги може да наемете рент-а-кар. Пазаренето за рент-а-кар сделка е практика, докато за автобусни билети, храна или входни билети не е прието да се пазарите. Турция е мюсюлманска държава, така че се обличайте подобаващо, особено когато посещавате места извън най-натоварения туристически поток. Рамената и краката трябва да са покрити, а жените е добре да носят шал на главата. 

 

В този материал ще разгледаме руините на няколко древни градове в района на Анталия, които си заслужава да посетите по време на вашата почивка в Турция.

 

Останките на древния град Арисос - бивш писидийски град в планината Тавър. Намира се на 48 км по магистралата Анталия - Бурдур и на 1050 м надморска височина, разположен е в зелена долина. Интерес за туристите представляват каменни гробници и непокътнати от времето мавзолеи.

 

Останките на древния град Аспендос - градът се намира на 50 км от Анталия, по магистралата Анталия - Аланя след Серик. Датира от 5 в. преди н.е. Може да видите много добре запазени останки от римската култура - базилика и 10 метрови останки от римски акведукт, който се е простирал през Анатолия. Най-добре е запазен амфитеатър от II в. сл. н. е., бивш селджукски кервансерай и по настоящем сцена за оперни и балетни изяви. Близо до сцената има малък музей, където са изложени маски и глинени билети, датиращи от началото на театъра. Пълна колекция с различни артефакти и икони се съхранява в археологическия музей. Амфитеатърът е изключително добре съхранен и акустиката му е много добра,а представленията на неговата сцена се посещават от хиляди хора. 

В следващия материал ще разгледаме още антични градове в района на Анталия, които пазат тайните на богато и славно минало.

 

Може да разчитате на Holiday Plus BG, за да резервирате вашата почивка в Търция.

автор: Силвия Добрева​