Пътеводител в Майорка - любимо място за почивка и екскурзии - част 1

30/11/-0001

Освен с прекрасните си плажове и възможностите за морски туризъм, Майорка е любимо място за почивка и заради  очарователни градчета и интересните природни забележителности. В предишните статии за Майорка ви разказахме за величествената катедрала Ла Сеу в столицата на острова Палма де Майорка, посетихме грандиозната и богата на карстови образования пещера Драк, в която се изнасят класически концерти и се разходихме във вътрешността на острова до романтичното градче Валдемоса, известно освен с невероятните си гледки, и с пребиваването на Шопен и Джорж Санд през зимата на 1838-39 г. Подбрали сме ви още няколко любопитни места, които може да посетите, докато сте на почивка в Майорка.

Пътуване с известния дървен влак

Чудесен начин да опознаете острова е да се повозите на известния дървен влак от Палма до Сойер. Влакът работи ежедневно още от пускането си през 1912 година. Преминавайки през портокалови, маслинови и бадемови полета, ще се почувствате като в уестърн филм. По пътя ще може да се насладите на живописни гледки, включително на виадукти, мостове и 13 тунела. Първоначално влакът е превозвал цитрусови плодове от долината на Сойер до столицата Палма, а в последствие е станал любима туристическа атракция. Тръгва от собствена гара в Палма, която се намира в близост до  главната жп и автогара. След като разгледате Сойер, може да се качите на трамвая, който стига до пристанището на Сойер, минавайки през живописни портокалови горички.

 

Разходка по тесните средновековни улички на старинна Палма

Старият град впечатлява с елегантните арки, величествени исторически дворци, средновековни църкви и очарователни площади. Ако кривнете в някоя от страничните улички, ще може да надникнете в красивите сенчести дворове на стари къщи и да усетите автентичната атмосфера на стария град.  По път може да си купите традиционна кошница от Mimbreria Vidal - един от най-старите магазини за кошници в Палма, да похапнете испански кифлички енсаймада от някой от местните пекарни или да седнете в някое кафене и да си поръчате студена напитка и тапас.

В една от уличките на стария град, скрити в градините на стара къща се намират Арабските бани, открити едва преди 100 години. Баните датират някъде около 10 - 12 век, когато Палма е била владение на арабите. Предполага се, че са били в пределите на частен имот, а не са представлявали обществена баня. Любопитно е, че арабската баня е била построена от останките на сгради от предишни периоди, като колоните от топлата стая не са еднакви и са били донесени от различни места. Малко, но очарователно място за посещение, баните са разположени в доста уединена градина.

 

Фарът Форментор

Докато сте на почивка в Майорка, не пропускайте да посетите нос Форментор. Пригответе се за спиращи дъха гледки. Зоната, където планината Сиера де Трамунтана се среща със Средиземно море, съчетава красотата на планинските и крайбрежните пейзажи. Пътуването през ветровити тесни пътища може да ви се стори екстремно, но гледките от различните наблюдателни точки, които пресичат траекторията, определено си заслужават. Пътят завършва с невероятната гледка на фар Форментор, кацнал на скала, където морето сякаш докосва небето.

 

В следващата статия ще посетим замъка Белвер със своята любопитна история, ще предприемем  екстремно пътуване през криволичещ планински и крайбрежен път, за да достигнем живописните плажове на Са Колабра и ще завършим разходката из Майорка с посещение на магазина на известната фабрика за перли Махорика.

За своите скромни размери Майорка предлага още много интересни места за посещение, живописни природа и културни забележителности, възможности за воден туризъм, вкусна средиземноморска кухня и нощен живот. Ако планирате почивка в Майорка, доверете се на Холидей Плюс БГ да организира вашето пътуване. Предлагаме пакетни почивки в Майорка в подбрани хотели, както и възможност за индивидуално организирани пътувания. На ваше разположение сме за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​