Предколедна Прага - градът на 100-те златни кули в предпразнична треска - част 1

30/11/-0001

Коледните базари в Прага всяка година събират много посетители, дошли да се насладят на приказната им атмосфера. Най-известните коледни базари са на главния площад в Стария град и на площад Венцеслас. Там може да опитате традиционна чешка кухня и да пиете известната чешка бира. С вашия верен партньор в пътуванията Холидей Плюс БГ имате възможност да посетите Предколедна Прага с директен чартърен полет от Варна.

В Прага също така има много дворци, църкви, паркове и площади в Прага, вкусна местна чешка бира и храна на достъпни цени. Ето някои от най-известните туристически атракции в Прага:

Чарлз Бридж

 

Свързващ стария град с Мала Страна над река Вълтава, се намира 600 годишния мост Чарлз Бридж, една от най-емблематичните забележителности в Прага. Крал Чарлз IV поръчва моста през 1357 година, като замества предишния мост, който бил разрушен от наводнение през 1342 година. Трийсет барокови статуи украсяват страните на пешеходния мост, заедно с многобройните щандове на продавачите, музиканти, изпълнители и просяци. Оживеният мостът почти винаги е пълен с хора, въпреки че по изгрев или залез слънце има по-малко тълпи. Пражкият дворец Пражки Храд, който се извисява отгоре, е осветен вечер и представлява внушителна гледка, която очарова всички посетители. На всеки край на Чарлз Бридж се намира кула, която предоставя страхотна гледка на моста за тези, които изкачат стълбите.

 

 

Стария градски площад

 

Разположен между площад Венцеслас и Чарлз Бридж, старият градски площад често е пълен с туристи и местни. Дългата история на Чехия е представена чрез смесицата от архитектурни стилове - римски, бароков, рококо, готически и ренесансов, всички представени в прекрасните сгради около площада. Високите готически кули, които се издигат от катедралата Тин контрастират на бароковия стил на Св. Николай, докато старото кметство се състои от колекция от готически и ренесансови сгради. Очарованите посетители се скитат по площада, сядат за по кафе в някои от кафенетата или разглеждат паметника на Ян Хус на площада, църковен реформатор и мъченик.

 

 

Пражки Храд

 

Извисяващ се над града, Пражки Храд е по-скоро широк дворцов комплекс, отколкото единична защитна сграда. Сградите на двореца имат многовековна история и се състоят от царски дворец, катедрала и три църкви, базилика, манастир, защитни кули, царски конюшни, малка алея, където занаятчии са работили и прекрасни градини. Пражкият дворец е започнал като дървена крепост с наземни ограждения през IX век, до XI в. включвал кралски дворец и през XIV век започнал строежът на катедралата Св. Вит. Катедралата в дворцовия комплекс е бижуто в короната, превъзходен образец на готическа архитектура. Крале и императори са погребани тук.

 

 

 

Катедралата Св. Вит

 

Отнело е 600 години да се построи тази великолепна катедрала, която е една от най-богато украсените църкви в Европа. Ще откриете катедралата в дворцовия комплекс Пражки Храд в края на стръмна пътека, павирана със средновековно стари камъни. Катедралата Св. Вит все още служи като седалище на Архиепископът на Прага. Вътре ще откриете бароковата сребърна гробница на Св. Йоан Непомуцки както и зашеметяващи арт нуво стенописи, мозайка от XIV в. на Страшния съд и гробниците на Св. Венцеслас и Чарлз IV.

 

В следващата статия ще се разходим из още известни забележителности в Прага. Ако планирате екскурзия до Прага, Холидей Плюс БГ е на ваше разположение за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​