Предколедна Виена - градът на изкуството в предпразнична треска

30/11/-0001

Виена е очарователна по време на предколедната треска. Живописните коледни базари, разположени на площадите на стария град създават приказна атмосфера като от коледна пощенска картичка. Там може да си купите играчка за елхата или друг подарък, да опитате вурстчетата, печените картофи или кестени, захаросаните бадеми и задължително – греяното вино с дъх на канела. Туристическа агенция Холидей Плюс БГ предлага предколедна самолетна екскурзия до Виена с директен полет Варна - Виена и начална дата 24.11. Освен коледните базари ще имате възможност да посетите едни от най-интересните културни забележителности на града.

 

Замъкът Шьонбрун

 

Построен около 1600 година и заемащ основна роля в културата на Австрия, дворецът Шьонбрун е колосална структура с 1441 стаи и главна туристическа атракция във Виена. Хабсбургите са живели в Шьонбрун дълги години, а императорите на Австрия също са били родени там. Самият дворец е огромна сграда, построена в бароков стил. Основната сграда има стотици прозорци и статуи на покрива. Стаите в двореца са декорирани в оригинален стил - може да се насладите на обиколка из стаите, да разгледате разкошните мебели и да видите как е живяла австрийската аристокрация.

 

 

 

Дворецът Хофбург

 

Дворецът Хофбург е друг огромен дворцов комплекс, посветен на силата и властта на Хабсбургската династия и е служел като зимен дворец за владетелите на Австроунгарската империя в продължение на стотици години. В наши дни в комплекса се помещава Президентството на Австрия. Сградата е претърпяла много достроявания от построяването си през XIII в., като най-впечатляващата от всички е прекрасния полукръгъл Нов Бург. Посетителите могат да се насладят на красотата на бароковата архитектура, да се разходят из императорските апартаменти или да посетят някои от музейте в комплекса.

 

 

Катедралата Св. Стефан

 

Монолитната катедрала на Щефансплац е един от най-важните храмове във Виена и в Австрия от построяването си насам. Красотата на сградата е безспорна и огромната кула се извисява над града като една от най-високите църкви в Австрия. Всичко около катедралата Св. Стефан вдъхва великоление - от класическия и готически дизайн на интериора, доминиращата кула до сложно декорирания покрив със стотици цветни плочки, които образуват интересни форми. Вътре в катедралата има общо 18 олтара, няколко малки параклиса и дори гробници и катакомби.

 

 

Градините на Шьонбрун

 

 

 

Друга изключителна част на дворцовия комплекс на Шьонбрун, заслужаваща отделно посещение, са градините на Шьонбрун, които са просто магични.  Градините се разпростират от двореца на повече от километър и може да прекарате часове в разходка из парка. Може да се разходите през Партера и да се насладите на красивите цветни лехи или да се изгубите в красивите лабиринти от храсти. Фонтанът на Нептун е впечатляващо произведение на изкуството. Има дори изкуствени римски руини, украсени с каменни статуи. Кулминацията на всичко това е Глориета, която се намира срещу двореца и разполага с басейн и дълга сграда с класическа колонада. Насладете се на питие тук в кафенето или просто се порадвайте на гледката към цялата градина пред вас.

 

Зоологическата градина на Шьонбрун

 

Разположена на територията на двореца Шьонбрун, зоологическата градина на Шьонбрун  е най-старата зоологическа градина в света и е център за опазване на видовете и образователни постижения. Първоначално построена като менажерия, зоологическата градина има няколко оригинални сгради от миналото, които се смесват с по-модерни структури, създавайки приятно място за разходка. Зоологическата градина е дом на безброй животни от застрашената гигантска панда, жирафи до морските лъвове.  и слънчевите лъчи. Интерес представлява симулираната атмосфера на тропическите гори на Амазонка.
 

 

 

 

 

Виенската държавна опера

 

Операта и изисканата архитектура са синоним на Виена, а Виенската държавна опера ги предлага в изобилие. Тази изключителна сграда се намира в историческия център на Виена и се счита за една от най-добрите оперни сгради в света. Екстериорът е в неоренесансов стил и се характеризира с многобройните арки и сводести прозорци, а интериорът е изключително пищен и прилича повече като дворец, отколкото на място за музикални представления. Предлагат се ежедневни обиколки с екскурзовод, които траят около 40 минути. Ако искате да видите концерт или опера, ще трябва да закупите билети предварително.

 

автор: Силвия Добрева​