Ранни записвания и как да почиваме по-изгодно през лятото

30/11/-0001

 

Семейният бюджет се поипразва през зимата покрай големите разходи по празниците, именните дни и зимната почивка. Ако, обаче сме предвидливи и планираме лятната си почивка още през зимата, можем да се възползваме от най-големите отстъпки и да спестим част от разходите за лятната почивка. Добре ли е да резервираме лятната почивка по отрано и какви са условията по ранни записвания?

По-големи отстъпки

Колкото по отрано запазим почивката си, толкова по-добри условия ще получим. Отстъпките по ранни записвания започват от края на предходната година и постепенно се занижават. Чрез предоставянето на атрактивни отстъпки хотелите си осигуряват по-голяма заетост.  Възможността да резервираме отрано почивката си зависи разбира се от финансовите възможности. Заслужава си обаче да спестите сериозна сума от семейния бюджет, като се възползвате от отстъпките по ранни записвания за летните почивки в Турция и други страни. С наближаването на лятото и цените се повишават, което означава, че може и да няма места в избрания от вас хотел.

По-голям избор на хотели

При ранни записвания изборът на хотели е по-голям и вероятността избраният хотел да да спре продажби поради запълване на местата е по-малка. Няма да се налага да правите компромис, а ще имате по-голяма свобода да изберете хотел, който отговаря на вашите изисквания.

Други ползи от ранното планиране

Ранното планиране на отпуските ви дава възможнoстта да изберете най-удобния за вас период, а на работодателите да се подготвят за отсъствието ви. Планирането на лятната почивка през зимата има и чисто емоционално предимство. Открива перспективата да очакваме нещо приятно, а очакването е неделима част от приятното изживяване, свързано с ваканциите. Този начин на резервиране е много популярен на запад, където хората са свикнали да планират почивките си от отдавна. При нас ранните записвания набират по-голяма популярност едва през последните години, донякъде заради нагласата да не се влагат големи суми за бъдещо потребление. Качествената почивка обаче не е лукс, а необходимост. Тя ще ви помогне да презаредите силите си и да сте по-продуктивни и мотивирани в работата си. 

Условия по ранните записвания

Обикновено не се заплаща цялата сума по офертите за ранни записвания, а капаро по условията на хотела, най-често в размер на 30% от сумата. Ранните записвания продължават обикновено до края на април, след което почивките се обявяват по редовни цени.

Ако по някаква причина не можете да пътувате, губите капарото си. Затова е добре да си направите застраховка "Отказ от пътуване". Все пак има и други възможности. Може да прехвърлите пътуването на друго лице или да смените датите на пътуване по реда, описан в условията на ранните записвания. Четете условията на резервията или попитайте туристическия си агент. Там са описани сроковете за анулация и дължимите неустойки, в случай, че се наложи да отмените резервацията. 

От какво още можем да спестим?

Има и още някои неща, от които може да намалите разходите за лятната почивка.  В големите хотелски комплекси, които включват пълна ол инклузив почивка, стаите и апартаментите, които са по-отдалечени от основното тяло с рецепция, обикновено са на по-ниски цени. Стаите и апартаментите с нестандартни размери или без изглед към морето също са по-евтини. В крайна сметка в ол инклузив комплексите има толкова различни атракции и заведения, че стаите обикновено се ползват само за спане. 

Може да спестите от почивката си и като изберете период, който не е в разгара на туристическия сезон. Цените през юли и август обикновено са най-високи, но тогава е и най-горещо. В края на пролетта и началото на есента цените са по-ниски, а времето е приятно и дори става за плаж. За семействата с ученици ще е трудно да планират почивката след средата на септември, но останалите могат да се възползват от по-ниските цени тогава, а времето в началото на есента в Турция и Гърция е все още чудесно за плаж. 

Проучете възможностите за допълнителни екскурзии и атракции, за да планирате бюджета си по-реалистично. Някои атракции са безплатни в определени дни, а може и сами да се разходите до съседните на курорта градове, като използвате градския транспорт.

Възползвайте се от отстъпките по ранни записвания и резервирайте вашата лятна почивка в Турция с туристическа агенция Холидей Плюс БГ.