Родос - островът на рицарите и слънцето - част 1

30/11/-0001

 

Родос, красивият остров на рицарите, е четвъртият най-голям гръцки остров. С повече от 300 слънчеви дни на година, с мек средиземноморски климат, красиви и поддържани плажове, прекрасни пейзажи, китни селца и интересни исторически места, Родос привлича почти два милиона туристи всяка година.  Животът на островът е приятен, хората са дружелюбни и Родос може да се похвали с почти нулева престъпност. 

Родос е бил пресечна точка на цивилизации през вековете. През Античността е бил един от най-великите градове в Средиземноморието. Патронът на острова бил древногръцкият бог на слънцето Хелиос. Като най-източна точка, населявана от древните гърци, те вярвали, че тук слънчевите лъчи на Хелиос за пръв път докосвали гръцка земя всяка сутрин. В негова чест гърците издигнали Родоският колос - гигантска статуя с височина 34 метра, покрита с бронз. Изобразявала висок и строен юноша – бог с лъчист венец на главата, стоящ на мраморен постамент. Смята се, че се намирал директно на входа в пристанището и бил видим от близките острови, макар че точното му местонахождение не се знае със сигурност. Родоският колос бил едно от седемте чудеса на Античния свят. Издигал се над града само 56 години, защото бил разрушен от земетресение през 3 век пр. н. е. Гърците не го възстановили отново, защото оракулът в Делхи предсказал, че така родосци ще обидят Хелиос, и те се отказали. До наши дни не е останало нищо от него, освен разказите за величието му. 

Погледнат от морето, старият град на Родос, носещ същото име, е укрепен с крепостни стени, наследство от рицарското присъствие на острова. Като най-близкият остров до светите земи, през средновековието Родос бил сборен пункт за поклонниците от цяла Европа. Тук рицарите на Св. Йоан, известни още като рицари хоспиталиери, устроили своето седалище. Тяхната мисията била да пазат поклонниците по пътя им към Йерусалим и да осигурят болници за тях.

И днес старият град е един от най-добре запазените средновековни градове в света и най-стария обитаван средновековен град в Европа. Той е и обект на световно културно и историческо наследство на Юнеско. Може да прекарате часове в обиколка на лабиринта от павирани улички, край които се издигат крепостни стени и  старинни сгради в готически и средновековен стил. Любителите на изкуствата и занаятите ще открият голямо разнообразие от ръчно изработени предмети в многото артистични работилници. Има още бутици с маркови дрехи и аксесоари и такива с по-непретенциозни стоки, които напомнят на турски базар.  

 

Непременно посетете прочутата Улица на рицарите, която започва от Болницата на рицарите и води до Двореца на великия магистър на хоспиталиерите. Тук рицари от цяла Европа построили свои седалища, за да се чувстват като у дома си, и ги украсили с релефи на гербове, които да показват произхода им. Улицата на рицарите било истинско мултикултурно средище. 

Някогашната болница за рицарите сега е превърната в археологически музей с интересни експонати от гръцката история. Атракцията в музея е прекрасната статуя “Къпещата се Афродита”, датираща от 1 в. пр. н. е. 

През 1309 рицарите на Св. Йоан обявили Родос за тяхно седалище и го превърнали в укрепен, процъфтяващ европейски град, управляван от великия магистър. Построили Двореца на великия магистър на хоспиталиерите, който служил като резиденция и седалище на техния водач. Дворецът бил заобиколен от три крепостни стени и два рова, заради постоянната заплахата от турците. 

 

 

 

Присъствието на рицарите хоспиталиери на острова,което продължило повече от 200 години, било време на разцвет. Папата признал рицарите на Св. Йоан за религиозен орден и те станали войници на кръста с голям бюджет и силна армия. През 1522 армията на Сюлейман Великолепни обсадила и превзела острова след продължителна съпротива. Рицарите били изгонени от острова и се оттеглили на остров Малта, където създали дори по-масивни укрепления. Османците владеели острова над 400 години, докато в началото на 20 век не били изгонени от италианците. По османско време прочутият Дворец на великия магистър бил силно увреден, а в средата на 19 век напълно разрушен от експлозия.  Преди век италианците го построили отново с разкошен интериор. Турското влияние все още се усеща в стария град с наподобяващите на турски базар сергии на площада и с високото минаре на джамията на Сюлейман Великолепни.

В част 2 ще посетим още интересни места на Родос. Посетете острова с почивките до Родос на Holiday Plus BG. Оставаме на Ваше разположение за информация и резервации.