Санторини в прегръдките на вулкана - част 1

30/11/-0001

Санторини е спечелил славата си като място, откъдето се виждат едни от най-красивите залези в света. Типичната цикладска архитектура от бели и сини къщи и църкви със сини куполи, кацнали върху стръмните скали,  придават на крайбрежните му селища романтична атмосфера, запазена марка на острова. Санторини е бил дом на отдавна изгубени цивилизации, които някои учени свързват с мистичната Атлантида. Вулканите са прекроявали геологията на острова, като са оформили уникалната лагуна калдера. На острова все още има активен вукан, но модерна  система за мониторинг на сейзмичната активност следи всички параметри, за да подсигури безопасността на жителите и гостите на острова. В предишна статия ви разказахме за 10 неща, които да правите и видите в Санторини. С богатата програма на екскурзията Цветовете на Санторини ще ви отведем до някои от най-интересните места на острова.

Град Ия

Започваме разходката на Санторини с посещение на най-популярното място- град Ия. Градът е известен с уникалната си архитектура, с множеството снежнобели и многоцветни сгради, с емблематичната си вятърна мелница и с малки подобни на лабиринт улички. Ия е прекрасен по всяко време на деня, но казват, че от тук се виждат едни от най-красивите залези на цялата планета.

 

 

 

Обиколен тур на остров Санторини

След като разгледаме Ия, се отправяме на обзорна обиколка на острова. Ще разгледаме Пиргос, Фира, Имеровигли и Месария.

 

Пиргос

Пиргос е старо село във вътрешната част на острова, запазило автентичния си чар. Поради своето местоположение е останало по-малко засегнато от масовия туризъм. Тук животът тече бавно и спокойно, а уличките са по-полегати, за разлика от стръмните улички на крайбрежните градчета и терасовидно разположените им постройки.  

 

 

 

Имеровигли

Отправяме се към Имеровиги - традиционно цикладско крайбрежно селище. Къщите са построени амфитеатрално по ръба на калдерата, ето защо градчето си е спечелило названието "терасата на Егейско море" .  В Имеровигли има и много на брой красиви църкви, всички построени в характерния цикладски архитектурен стил. От града се разкрива прекрасна гледка към калдерата. Голяма част от Имеровигли е била разрушена по време на земетресението от 1956 г. , като част от населението е загинало, а друга част се е преместило към вътрешността.  В последствие голяма част от постройките са били възстановени. Тък се намират и едни от най-красивите хотели и традиционни къщи.

 

 

 

 

Град Тира

Продължаваме обиколката на острова с посещение на столицата Тира, построена по ръба на вулканичната калдера. Тира очарова посетителите си със своята типична за Цикладите архитектура и впечатляваща гледка към вулкана. А да се гмурнете в лабиринта от малки улички си е истинско приключение. В Тира може да посетите Археологическия музей, Музея на праисторическа Тира или Музея на фолклора. В Археологическия музей ще откриете артефакти от древното селище в Акротири и от други Цикладски острови и ще научите за историята и геологията на Санторини. В музея има и някои красиви добре запазени древни стенописи.

 

 

Град Месария

Продължаваме към град Месария, който се намира почти в центъра на Санторини. В града са живеели заможни хора, за което свидетелстват красивите имения.  През 19 век Месария е бил индустриална столица на острова. И в наши дни е оживен град с ресторанти, хотели, магазини. Отделете време да посетите уникалната църква "Св.Димитър" и архонтската къща на винопроизводителя Георгиус Аргиру,  построена в неокласически стил през 1888. В къщата ще видите мебели в австрийски и венециански стил, а интериорът впечатлява със своята елегантност и изтънченост. Първият етаж е музей с любопитни гръцки артефакти и произведения на изкуството от 19 в.

Музея на виното

В Месария се намира и единственият подземен музей на виното в Европа, където се предлага и дегустация на висококачествени вина. В музея ще научите всичко, което бихте искали да знаете за винопроизводството. Ще усетите какво е било да си винопроизводител в миналото чак до 1600 г., ще разберете какви са етапите на винопроизводствения процес и ще видите стари машини и инструменти, използвани в миналото. Любопитно е, че музеят се намира  в пещера 8 метра под земята. Експозицията е разположена в естествен лабиринт с дължина 300 метра.

 

В следващата статия ще ви разкажем за още интересни места на остров Санторини. С богатата програма на екскурзията Цветовете на Санторини ще имате възможност да посетите тези и още забележителности на острова. Предлагаме и още варианти за екскурзии до Санторини, както и възможност за организиране на индивидуални пътувания. За въпроси и резервации оставаме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​