Сицилия - столицата Палермо и Катедралата в Монреале

30/11/-0001

Палермо е най-големият град в Сицилия, и историческа столица на острова. Днес той е шумен и енергичен космополитен град, с оживено пристанище и заобиколен от планини. В миналото тук са живели и са оставили своя белег всички основни средиземноморски цивилизации. Островът е бил процъфтяваща гръцка колония 500 години преди Хр., след това част от Римската империя, а през IX и X век Сицилия отново се възражда под арабско управление.   През XI век островът е завладян от норманите,  следват испанците и французите.  Парадът от завоеватели, които са управлявали Сицилия от разстояние, е водил до периоди на бедност, в която са се развили цинично отношение към закона и корупция. Организираната престъпност, известна като мафия, станала обичайна за сицилианското общество, докато през 90те години на миналия век правителството не взема по-строги мерки да ограничи влиянието й. Днес влиянието на мафията е много по-слабо в сравнение с миналото и Палермо е далеч по-безопасно място. А новите лъскави хотели и ресторанти са преобразили града и той не отстъпва на всеки друг известен италиански град. 

 

В сърцето на Палермо се намира бароковото кръстовище „Куатро Канти”, което е пресечната точка на два основни пътя, разделящи града на четири исторически квартала. В нишите на сградите на Куатро Канти има статуи на четирите испански крале на Сицилия, напомнящи за  богатата история на града. От Куатро Канти тръгва пешеходна улица до Театро Масимо, което е любимо място за вечерна разходка на сицилианци. Внушителната Театро Масимо е най-голямата лирична сцена на Италия с една от най-изящните сцени, украсена в хармонично съчетание на червено и златно. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друга интересна забележителност е “Фонтана на срама” на площад Претория в близост до Куатро Канти. Изработен през XVI век, фонтанът привлича внимание не само с изяществото си, но и с голотата на мъжките и женски скулптури. В миналото в знак на протест монахини отчупили носовете на мъжките фигури, защото не смеели да посегнат на частите, които всъщност ги притеснявали. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голяма атракция в Палермо са шумните пазари, където продавачи привличат посетителите с традиционните подвиквания на диалект на продавачите към минувачите. Всеки продавач си има свои уникален стил и всички се състезават за вниманието на посетителите. На пазара може да откриете пресни плодове и зеленчуци, стоки местно производство и пресни морски деликатеси. 

В историческия център на Палермо се извисяват прекрасни църкви, някои от които като църквата „Свети Каталдо” са прекрасен пример за арабо-норманска архитектура. Когато норманите завземат Палермо преди 1000 години, той бил един от проспериращите арабски градове с много джамии. Норманите разрушили джамиите и на тяхно място построили църкви и катедрали.

 

 

 

 

 

 

 

 

На Монреале - кралския хълм, някога седалище на норманските крале, се издига грандиозната катедрала в Монреале. Тя е изключителен шедьовър на норманската архитектура от 12 век и е показателна за културния разцвет на този период от сицилианската история. Интериорът й е украсен с впечатляващи мозайки във византийски стил, които изобразяват сцени от Библията.  Величието на норманския крал Уилиям II е изобразено на сцена, в която самият Исус Христос го коронясва за крал. Тогавашният папа също затвърдил влиянието си в региона, като изпратил древни колони и капители за строежа на катедралата.

Посетете слънчева Сицилия с екскурзиите и почивките в Сицилия с полет от Варна и София. Отпуснете в удобствата на 4 и 5 звездни хотелски комплекси, оборудвани с всичко необходимо за пълноценна почивка и анимация. Хотелите предлагат безупречно обслужване, вкусна и богата кухня, басейни и плажове, възможности за практикуване на различни спортове, големи зелени площи, шоу програми и много развлечения. Екипът на туристическа агенция Holiday Plus BG  е на Ваше разположение за информация и резервации.

 

автор: Силвия Добрева