За Япония и цъфтежа на вишните сакура

30/11/-0001

 

Икономистите се шегуват, че има четири видове държави в света - развиващи се, развити, Аржентина и Япония. Япония е различна в много отношения. Малко са държавите, където можеш да подремнеш в метрото и да си оставиш телефона до теб, без да се притесняваш, че някой ще го открадне; където можеш да си купиш пресни яйца от автомат или да ползваш нереални футуристични тоалетни.  И само в Япония ще видиш футболни фенове да разчистват стадиона след края на мача, персоналът на летището да подрежда багажа на пътниците по цвят и жп компаниите да се извиняват, ако влака е заминал с 20 секунди по-рано. Какво прави Япония толкова уникална?

Япония е автентична смесица от вековни традиции и футуристични технологии. Дългите периоди на изолация в историята й са допринесли за развитието на уникални ценности и норми на поведение, които са в основата на съвременното японско общество. А корените на прословутите японски колективизъм, жертвоготовност и трудолюбие можем да проследим далеч в миналото във вярванията, които изповядва основната религия - шинтоизъм. Още от детската градина японските деца се учат да практикуват хармония и сътрудничество. Учат се още, че взаимната зависимост и благоденствието на групата са по-важни от интересните на отделния индивид.

И макар, че тази жертвоготовност и чувство за дълг към компаниите, в която работят, водят до блестящи икономически постижения и резултати, претоварването на работното място и урбанистичната изолация са сериозна заплаха за здравето и благоденствието на японците. Те работят повече часове на ден от останалите развити страни. Годишният им отпуск е само десет дни и дори прави лошо впечатление, ако не жертват няколко от тези дни за компанията, в която работят.

 

Японците изпитват особена почит към  природата, хармонията и кръговрата на живота. В Япония хармонията в обществото и в природата се цени повече от личното благоденствие. Прекарването на време сред природата е начин за японците да се справят с напрежението и да възвърнат баланса. И макар да работят усилено, в почивните си дни се отправят към парка или гората. 

Техните вярвания са най-силно изразени в Ханами - японски традиционен обичай да се наслаждават на преходната красота на цветята и по-специално на цъфналите вишни, които наричат сакура

Още от началото на февруари на най-южния остров Окинава, а от края на март до началото на май и в останалата част на Япония вишневите дръвчета цъфтят в бяло до ярко розово и разнасят меденосладкия си аромат и приказната си красота край храмове, покрай алеи и паркове и в планините.  

Хората следят внимателно прогнозата на метеорологичните служби за цъфтежа на вишните, защото дръвчетата прецъфтяват бързо. Тъй като климатът на Япония е много разнообразен заради голямата географска ширина - от субтропичен на юг до умерен на север, и фронтът с цъфтежа на вишните се премества също така от юг на север, като на всяко място вишните цъфтят не по-дълго от 10-15 дни. 

снимка: national-travel.ru

 

Японците празнуват ханами, като си устройват пикник под цъфтящите вишни. Хиляди хора изпълват парковете и хапват и пийват саке с близките си под съпровода на музика на живо. Парковете се украсяват с фенери от оризова хартия, а празненствата продължават до късно вечер. Ханами е и един от малките поводи работещите в Япония да си тръгнат навреме или дори по-рано от работа. Оттам идва и японската поговорка - “кнедли вместо цветя”, която критикува мотивацията на някои хората да празнуват ханами - да хапнат, пийнат и да се повеселят вместо да се насладят на красотата на цъфналите вишни. 

 

Традицията ханами е много стара, произхожда от VIII век. Първоначално на мода било хората да се наслаждават на цъфтежа на сливовите дръвчета. Но тъй като сливовите дръвчета били снесени от Китай, а по това време в императорския двор в Киото в периода Хейан (794 - 1185 г.) искали да се оттърсят от силното чуждестранно културно влияние, преценили че вишните били по-правилният избор. Ханами - любуването на вишната било включено в националните празници и традиции, а вишневи дръвчета били засаждани в цяла Япония. И така традицията се разпространила първо сред аристокрацията в обществото на самураите, а след това и сред обикновените хора. 

Написани са много поеми за сакура, възхваляващи нежните цветове, символ на живота, изпълнен с красота и блясък, и в същото време кратък и  преходен. Японската философия за силата на естествения свят, който непрекъснато се променя, намира дълбок смисъл в наблюдението на сезоните и ни напомня, че както вишневите листенца биват отвявани от вятъра, така и всичко в природата е преходно и има свой жизнен цикъл.

 

Посетете Япония в сезона на цъфналите вишни с екскурзията “Сакура - нежната магия на Япония”. Екипът на туристическа агенция Holidayplus BG  е на Ваше разположение за информация и резервации.

 

автор: Силвия Добрева