Замъкът Пелишор и румънската кралица Мария - част 2

30/11/-0001

 

Интериорът на дворецa Пелишор отразява напълно личността на кралица Мария Единбургска. Украсен в арт нуво в комбинация с византийски и келтски елементи, интериорът е модерен за времето си и в съзвучие с новите тенденции, които се противопоставяли на по-консервативните и традиционни стилове от миналото. Декорът Пелишор е с по-изчистени линии, а мебелите са украсени с с дърворезби с елегантни форми от вплетени виещи се стилизирани листа и стъбла. 

Приемният салон на замъка Пелишор е с много семпла декорация в сравнение с този в Пелеш. Украсен е с дървена ламперия и с портрети на кралското семейство, а към втория етаж се стига по дървено стълбище с изящни, но семпли дърворезби. Помещението се облива от естествена светлина, идваща от големия витражен покрив с флорални мотиви и любимите на кралицата лилии. Навсякъде преобладава дървото като материал - в дървените ламперии по стените и мебелите.

Освен, че била страстен почитатен на изкуството и рисувала, кралицата се интересувала и от ботаника. На втория етаж на замъка Пелишор са изложени страници от сборник с растения, които тя лично изработва и илюстрира като подарък за съпруга си. 

Любимата й стая, която Мария лично проектира, била Златната стая. Още от вратата ще видите любимите й лилии, а стените на стаята са украсени с позлатени орнаменти, изобразяващи магарешки бодил - националния символ на Шотландия, за да й напомнят за родината. В тази стая се намира и една от няколкото уникални лампи, изработени от Тифани. Тук през 1938 Мария умира след боледуване.

През 2006 година, след съдебно решение замъците Пелеш и Пелишор са върнати на законните им собственици, наследниците на румънската кралска фамилия. Замъкът Пелеш е изкупен обратно от държавата, докато замъкът Пелишор остава частна собственост на наследниците на кралската фамилия. И двата продължават да функционират като музеи.

Посетете приказните замъци на Румъния с автобусните екскурзии до Румъния на Holiday Plus BG. С екскурзията Букурещ – Сланик – Синая – Бран – Брашов – Ръшнов от Варна посещаваме двореца Пелеш, а през месец ноември, когато Пелеш е затворен за ремонт, посещаваме двореца Пелишор. С екскурзията Екскурзия-Румъния 3 дни посещаваме замъка Пелеш, както и замъка Бран, известен като Замъка Дракула. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​