• HolidayPLus : Екскурзия-Румъния 3 дни

Екскурзия-Румъния 3 дни

Букурещ и Трансилвания – 3 дневна програма

Дата: 21-23 септември

Първи ден: Варна-Букурещ-Бран- 500 км.

Отпътуване рано сутринта от Варна, ул. Антим I. Панорамна автобусна обиколка, центъра на Букурещ: площад Унири, Университетския площад, площад Виктория и площада на Революцията. Посещение на Парламента. Построен от комунистическия лидер Никола Чеушеску колосалния дворец на парламента (поизвестен, като Двореца на народа) е втората по големина сграда в света след Пентагона в САЩ. По построяването й са работили 20 000 строители и 700 архитекта. Дворецът се гордее с 12-те си истории, 1 100 стаи, 328кв м. лоби и подземни етажи, включващи огромен ядрен бункер. Когато строителите започнали през 1984г, диктаторът е смятал сградата за седалище на неговото правителство. Днес сградата се използва, като интернационален конферентен център. Построена и обзаведена изцяло само с румънски материали и мебели, сградата отразява работата на най-добрите занаятчии в страната. Вътре се намира ослепителна стая с луксозен и ослепителен полилей, мозайки, дъбова ламперия, мрамор, златно листо, стъклописи и подове, покрити с богати килими. Посещение на музея на селото, разположен в красив парк пресъздава повече от 300 традиционни къщи представящи Румънската традиционна архитектура от всички региони на страната. Къщи, хамбари и дървени църкви и занаятчии облечени в традиционни костюми от 16-17 век са добавени към атмосферата. Вечерта пристигане в Бран, свободно време в района. Нощувка.

Втори ден: Бран-Рашов-Вишкри-Сигишоара-Брашов-Бран- 350км.

След закуска потегляне към крепостта Рашов, която е разположена на скалист връх в Карпатските планини, 650 фута над града Рашов. За първи път се спомената в историческите документи през 1331г., крепостта е била потроена от Тектонски рицари, като защита срещу нахлуването на татарите  и била по-късно разширена от местното население. Стратегически разположена на популярно място свързващо провинциите Трансилвания и Валакия, Рашов се различава от останалите саксонски крепости в това, че е бил конструиран, като място за обежище за продължителни периоди от време. Тъйкато има не по-малко от 30 къщи, училище, параклис и останали постройки повече наподобяващи село. След, като напуснем хубвата крепост ще продължим нашето пътуване към: село Вишкри. Това е може би най-известното саксонско село, където можем да видим къщата на Негово Кралско Величество Принц Чарлз, принцът на Луелс и също укрепената църква на Вишки. След това продължаваме към Сигишоара, един от най-красивите и запазени средновековни градове в Европа. Това е и родното място на Влад Дракула, познат още, като Влац Цепеш, управител на провинция Валакия от 1456 до 1462. Това е човекът, който вдъхновява Брам Стокерс за неговото измислено творение, назовано Дракула. Тук се намират най-интересните забележителности:  часовниковата кула, покритата скала. Ще се върнем обратно в Брашов. Разположен в сърцето на страната, само на два часа път с кола от Букурещ, Брашов е уникално място предлагащо атракции за туристите. Градът е основан от Саксонците, които завлядяват Трансилвания през 12-13 век. Тук ще посетим стария център, където ще се полюбувате на красиви сгради като изумителната Черна църква, построена в Готически и Ренесансов стил. Ще посетим първия музей на румънското училище датиращ от 1583 година и докато сме в Брашов не може да пропуснем най-тясната улица в Румъния-Роуп. Свободно време в Брашов. Нощувка.

Трети ден: Бран-Синая-Варна-500км.

Закуска. Сутринта посещение на замъка Бран - място обгърнато в аура от мистерии и легенди. Като допълнение към своята уникална архитектура замъкът е известен с митовете, че е бил дом на Влад Цепеш. Също така известен, като Замъка на Дракула, замъкът Бран е бил строго охраняван от рицарите на Теотонския Орден през 1212г. Първите исторически сведения за него са записани през 19 ноември 1977г., давайки на саксонците в Кронщад (Брашов) привилегията да построят Цитаделата. Сградата започва  своето действие през 1378 г. като защита срещу турците и по-късно става митнически пост на прохода между Трансилвания и Влахия. След това ще се отправим към Синая, замъкът Пелеш е шедьовър на немската нова Ренесансова архитектура, мнозина го считат за един от най-красивите замъци в Европа. Посещението в синайския манастир ще ни върне назад в 17 век, едно от най-свещените християнски места притежаващо богата колекция от ценни икони.След обяд отпътуване за България и късно пристигане във Варна.

Цени

Цената 160лв. включва:
-транспорт със собствен лицензиран автобус

-2 нощувки със закуски в хотел 3***
-Екскурзоводско обслужване
-Пътни, транспортни и гранични такси
-Застраховка за лица до 70г.

Цената не включва:
-Входове и такси за посещаваните обекти

-Разходи от личен характер
-Застраховка за лица над 70 години.

Краен срок за потвърждение на програмата две седмици преди отпътуване.

Полезно от нашия блог

Луксозни автомобили под наем за сватба
-0001-11-30

Когато сте отделили толкова много време да организирате сватбата си, искате всичко да е перфектно. Изключение не прави и сватбеният автомобил. С наемането на луксозен автомобил младоженците ще се чувстват като истински звезди на празника си. Той ще придаде финален завършек на сватбата.

Още за Луксозни автомобили под наем за сватба
Каква е разликата между чартърните полети и полетите на редовните авиолинии?
-0001-11-30

Чартърните полети са наети от туроператори и обикновено се запълват с групи, пътуващи на ваканция с пакетни пътувания. Останалите места се пускат за свободна продажба от определени туристически агенции, с които работи дадения туроператор. Полетите на редовните авиолинии се оперират от авиокомпании и билетите им се продават на крайния потребител и рядко на групи. Цените на чартърните полети обикновено са по-ниски от тези на редовните линии, тъй като и разходите им са по-ниски.

Още за Каква е разликата между чартърните полети и полетите на редовните авиолинии?
Санторини в прегръдките на вулкана - част 2
-0001-11-30

В предишната статия ви отведохме до някои от най-интересните места на остров Санторини. Ще ви разкажем за опустошителни вулканични изригвания, оформили геологията на острова и за отдавна изчезнали древни цивилизации, чиито следи са запазени под вулканичната пепел. Продължаваме обиколката на Санторини с богатата програма на екскурзията Цветовете на Санторини

Още за Санторини в прегръдките на вулкана - част 2
Почивка в Португалия - 14 места, които да посетите в Порто
-0001-11-30

Вторият по големина град на Португалия след Лисабон, Порто очарова посетителите си с тесните си улички и цветните си къщи, със спиращите дъха гледки от града и река Дуро, с галериите си, пълни с древно и съвременно искуство, с градините и музеите си и не на последно място с ресторантите си, които предагат вкусната местна кухня. Предлагаме ви списък с 14 неща, които си заслужава да видите в Порто по време на почивката ви в Португалия:

Още за Почивка в Португалия - 14 места, които да посетите в Порто
Загадъчните подземни градове на Кападокия - част 1
-0001-11-30

Кападокия е област в Анатолия, Турция, разположена в територията на три провинции. Там се намират много подземни градове, издялани в скалите, образувани от древни вулканични изригвания. Кападокия е една от най-известните туристически дестинации в Турция заради удивителните си топографски образования и невероятните си гледки. Холидей Плюс БГ предлага екскурзия до Кападокия “Самолетна програма Кападокия от Варна със 7 нощувки” , с която можете разгледате тази необикновена земя.

Още за Загадъчните подземни градове на Кападокия - част 1
Малта - страна на рицари, малтийски прозорци и средиземноморски чар - част 2
-0001-11-30

Наследството на рицарите йоанити може да се види днес в новата столица на Малта Ла Валета, построена на стратегическо място в пристанището в средата на XVI, за да замести старата столица Мдина, намираща се на плато във вътрешността на острова. Навсякъде ще видите известните малтийски балкони, които доминират архитектурата на града с разнообразието си от цветове и декоративни елементи. Не пропускайте да посетите и старата столица Мдина по време на почивката си в Малта. В курортното градче Сейнт Джулианс забавлението не стихва. За любителите на морски приключения препоръчваме Синята лагуна на остров Комино. Въпреки скромните си размери, Малта има още много природни и културни съкровища, които да предложи на посетителите си. Посетете Малта с програмите на Холидей Плюс БГ.

Още за Малта - страна на рицари, малтийски прозорци и средиземноморски чар - част 2