• HolidayPLus : Екскурзия-Румъния 3 дни

Екскурзия-Румъния 3 дни

Букурещ и Трансилвания – 3 дневна програма

Дата: 21-23 септември

Първи ден: Варна-Букурещ-Бран- 500 км.

Отпътуване рано сутринта от Варна, ул. Антим I. Панорамна автобусна обиколка, центъра на Букурещ: площад Унири, Университетския площад, площад Виктория и площада на Революцията. Посещение на Парламента. Построен от комунистическия лидер Никола Чеушеску колосалния дворец на парламента (поизвестен, като Двореца на народа) е втората по големина сграда в света след Пентагона в САЩ. По построяването й са работили 20 000 строители и 700 архитекта. Дворецът се гордее с 12-те си истории, 1 100 стаи, 328кв м. лоби и подземни етажи, включващи огромен ядрен бункер. Когато строителите започнали през 1984г, диктаторът е смятал сградата за седалище на неговото правителство. Днес сградата се използва, като интернационален конферентен център. Построена и обзаведена изцяло само с румънски материали и мебели, сградата отразява работата на най-добрите занаятчии в страната. Вътре се намира ослепителна стая с луксозен и ослепителен полилей, мозайки, дъбова ламперия, мрамор, златно листо, стъклописи и подове, покрити с богати килими. Посещение на музея на селото, разположен в красив парк пресъздава повече от 300 традиционни къщи представящи Румънската традиционна архитектура от всички региони на страната. Къщи, хамбари и дървени църкви и занаятчии облечени в традиционни костюми от 16-17 век са добавени към атмосферата. Вечерта пристигане в Бран, свободно време в района. Нощувка.

Втори ден: Бран-Рашов-Вишкри-Сигишоара-Брашов-Бран- 350км.

След закуска потегляне към крепостта Рашов, която е разположена на скалист връх в Карпатските планини, 650 фута над града Рашов. За първи път се спомената в историческите документи през 1331г., крепостта е била потроена от Тектонски рицари, като защита срещу нахлуването на татарите  и била по-късно разширена от местното население. Стратегически разположена на популярно място свързващо провинциите Трансилвания и Валакия, Рашов се различава от останалите саксонски крепости в това, че е бил конструиран, като място за обежище за продължителни периоди от време. Тъйкато има не по-малко от 30 къщи, училище, параклис и останали постройки повече наподобяващи село. След, като напуснем хубвата крепост ще продължим нашето пътуване към: село Вишкри. Това е може би най-известното саксонско село, където можем да видим къщата на Негово Кралско Величество Принц Чарлз, принцът на Луелс и също укрепената църква на Вишки. След това продължаваме към Сигишоара, един от най-красивите и запазени средновековни градове в Европа. Това е и родното място на Влад Дракула, познат още, като Влац Цепеш, управител на провинция Валакия от 1456 до 1462. Това е човекът, който вдъхновява Брам Стокерс за неговото измислено творение, назовано Дракула. Тук се намират най-интересните забележителности:  часовниковата кула, покритата скала. Ще се върнем обратно в Брашов. Разположен в сърцето на страната, само на два часа път с кола от Букурещ, Брашов е уникално място предлагащо атракции за туристите. Градът е основан от Саксонците, които завлядяват Трансилвания през 12-13 век. Тук ще посетим стария център, където ще се полюбувате на красиви сгради като изумителната Черна църква, построена в Готически и Ренесансов стил. Ще посетим първия музей на румънското училище датиращ от 1583 година и докато сме в Брашов не може да пропуснем най-тясната улица в Румъния-Роуп. Свободно време в Брашов. Нощувка.

Трети ден: Бран-Синая-Варна-500км.

Закуска. Сутринта посещение на замъка Бран - място обгърнато в аура от мистерии и легенди. Като допълнение към своята уникална архитектура замъкът е известен с митовете, че е бил дом на Влад Цепеш. Също така известен, като Замъка на Дракула, замъкът Бран е бил строго охраняван от рицарите на Теотонския Орден през 1212г. Първите исторически сведения за него са записани през 19 ноември 1977г., давайки на саксонците в Кронщад (Брашов) привилегията да построят Цитаделата. Сградата започва  своето действие през 1378 г. като защита срещу турците и по-късно става митнически пост на прохода между Трансилвания и Влахия. След това ще се отправим към Синая, замъкът Пелеш е шедьовър на немската нова Ренесансова архитектура, мнозина го считат за един от най-красивите замъци в Европа. Посещението в синайския манастир ще ни върне назад в 17 век, едно от най-свещените християнски места притежаващо богата колекция от ценни икони.След обяд отпътуване за България и късно пристигане във Варна.

Цени

Цената 160лв. включва:
-транспорт със собствен лицензиран автобус

-2 нощувки със закуски в хотел 3***
-Екскурзоводско обслужване
-Пътни, транспортни и гранични такси
-Застраховка за лица до 70г.

Цената не включва:
-Входове и такси за посещаваните обекти

-Разходи от личен характер
-Застраховка за лица над 70 години.

Краен срок за потвърждение на програмата две седмици преди отпътуване.

Полезно от нашия блог

Бижутата на Флоренция - кратък пътеводител - част 2
-0001-11-30

Град, в който ренесансовият гении е развихрил творческият си потенциал и ни е завещал безценно културно наследство, Флоренция е бил средище на велики учени, архитекти и художници. Не е възможно човек да разгледа всичките й съкровища за няколко дни, но все пак ви представяме списък с някой от най-значимите й забележителности. Продължаваме разходката из Флоренция:

Още за Бижутата на Флоренция - кратък пътеводител - част 2
Видове трансфери - в какви случаи е подходящо да поръчаме трансфер?
-0001-11-30

Трансферът осигурява удобно и сигурно пътуване на предварително фиксирана цена. В днешно време той е не само лукс, а и необходимост, като в определени случаи се явява предпочитан начин на транспорт. В какви случаи е подходящо да поръчаме трансфер?

Още за Видове трансфери - в какви случаи е подходящо да поръчаме трансфер?
Пътеводител в Майорка - любимо място за почивка и екскурзии - част 2
-0001-11-30

Продължаваме разходката из най-големия от Балеарските острови Майорка. Майорка е любимо място за почивка заради прекрасните си плажове, очарователни градчета и интересните природни забележителности. Островът има дълга история и пази интересни замъци, църкви и манастири. Отправяме се към известния замък Белвер, който е интересен заради разнообразните функции, които е изпълнявал през вековете.

Още за Пътеводител в Майорка - любимо място за почивка и екскурзии - част 2
Нова Година в Охрид - градът на светлината и църквите - част 2
-0001-11-30

В предишната статия Ви представихме ви Охрид и околностите като чудесна дестинация за прекарване на Новогодишните празници и посрещане на Новата година. Туристическа агенция Холидей Плюс БГ предлага петдневна екскурзия “Нова Година в Охрид” с тръгване от Варна. Може да съчетаете празненството с разглеждане на забележителностите и богатото културно наследство на града. Продължаваме разходката из Охрид и околността.

Още за Нова Година в Охрид - градът на светлината и църквите - част 2
Предколеден Париж - градът на светлината в предпразнична треска - част 1
-0001-11-30

С наближаването на зимата Париж се събужда от есенната летаргия и се окъпва в светлини в подготовна за празниците. Началото на декември е чудесно време да посетите града и да се насладите на светлините, коледните базари, красивите витрини и ледените пързалки, които създават незабравима празнична атмосфера.

Още за Предколеден Париж - градът на светлината в предпразнична треска - част 1
Летищният трансфер - удобно и надеждно пътуване на достъпни цени
-0001-11-30

Самолетният трансфер предлага голямо удобство, когато пристигате в нов непознат град и искате да си спестите притесненията относно придвижването до мястото за настаняване. Голямо предимство на самолетният трансфер е, че може да го резервирате предварително и да сте спокойни, че шофьорът ще ви посрещне на летището. Ще знаете точно колко ще платите, тъй като летищните трансфери са с предварително фиксирани цени.

Още за Летищният трансфер - удобно и надеждно пътуване на достъпни цени